Adolescentii sunt creativi, o știe toată lumea, adolescenții sunt frumoși, o vede toată lumea, adolescenții sunt dornici să cucerească lumea.     

Ideile lor sunt adesea împletite cu hobby-urile pe care le au, iar inițiativa unei afaceri apare din ce în ce mai des ca opțiune de afirmare a leadership-ului. Au puterea de a aduce schimbarea prin ideile lor și au dorința de a reuși în  ceea ce-și propun, de a-și transforma hobby-urile în afaceri de succes.

Este și cazul celor două adolescente, Alexandra Stancu și Ilinca Vârgolici, eleve în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Genesis College. Tinerele sunt înscrise la cursurile Școlii de Antreprenori Genesis, locul în care au putut să transforme dragostea pentru animale într-un plan de afaceri, cu rezultate concrete. 

Mă aflu în fața celor două eleve și vreau să știu cum au ajuns să crească o idee de la zero și să o transforme într-un plan de afaceri, ce le-a inspirat, ce le-a convins să demareze acest proiect.  

Cum vă simțiți la cursurile Școlii de Antreprenori Genesis?

Alexandra: Îmi place foarte mult și mă simt foarte bine la cursuri. Toată lumea se simte liberă să exploreze și să adreseze întrebări și orice neclaritate ai avea, totul îți este explicat în detaliu. Școala de Antreprenori Genesis mi-a oferit multe oportunități pentru a înțelege lumea afacerilor.

Ilinca: Și mie îmi place foarte mult pentru că mi-a deschis ochii și mi-a descris lumea ca să o pot înțelege prin prisma vârstei mele. De aceea, în toamna trecută, ne-am gândit la proiectul nostru care a început să capete contur. Iar doamna Necula [n.r Ioana Necula, Președinte fondator Genesis College, mentor în cadrul Școlii de Antreprenori Genesis] ne-a susținut foarte mult, de la bun început, și ne-a oferit îndrumare pentru toți pașii proiectului.

Despre ce este proiectul vostru? Ce anume v-a convins să demarați acest proiect?

Alexandra & Ilinca: Noi dorim să realizăm acest proiect din dragoste pentru animale. Amândouă avem câini și iubim foarte mult animalele.

Alexandra: Produsul final va fi o zgardă din piele cu GPS care poate fi purtată de câini și pisici. Și datorită unei astfel de zgărzi, animăluțele nu se vor mai pierde. La tot pasul poți întâmpina probleme cu animalele pe care le ai, fie câini, pisici, etc… Și astfel, ne gândim că putem preîntâmpina o parte din aceste probleme utilizând produsul nostru pe care îl vom realiza în cadrul proiectului de la Școala de Antreprenori Genesis. Acest produs îi va ajuta cu siguranță și pe ceilalți oameni să rezolve astfel de situații neplăcute.

Ilinca: Și vrem să realizăm și o aplicație pe care să o conectăm la zgarda respectivă. Dacă îți fuge de acasă câinele sau pisica, sau dacă se rătăcește în parc sau în oraș, poți să îi găsești cu ajutorul aplicației. Ne dorim să facem această zgardă care să fie diferită de ceea ce se găsește pe piață și să ajute iubitorii de animale să nu își mai piardă atât de ușor prietenii patrupezi.

Pentru reușita proiectului, de ce anume aveți nevoie?

Alexandra & Ilinca: Avem nevoie de sfaturi, de îndrumări și ne bucurăm că le primim în cadrul Școlii de Antreprenori Genesis. Tot prin școală am luat legătura cu cei de la Atelierul Nichita, atelierul de confectii din piele, din Constanța, unde vom realiza zgărzile din piele. Am vizitat atelierul în timpul excursiei pe care am facut-o cu Școala de Antreprenori.

Cum a fost vizita la Atelierul Nichita?

Alexandra: A fost un moment magic. Atelierul este un loc plin de inspirație și emoție. Domnul Nichita ne-a arătat, cu mult entuziasm, cum se realizează produsele din piele, în atelierul lor. Ne-a arătat cum funcționează, pe rând, toate utilajele din atelier, cu care prelucrează pielea. Ne-a explicat cum ajunge pielea acolo, ce poate să facă din ea, cum poate turna materialul în diferite forme și a lucrat alături de noi, până a obținut un produs final. Domnii din atelier ne-au plăcut foarte mult. Sunt persoane deschise și foarte comunicative. Ne-au spus că ne pot ajuta cu fabricarea zgărzilor din piele, pentru proiectul nostru.

Ilinca: Ne-au prezentat obiectele din atelier și am văzut ce se poate realiza într-un astfel de loc. Domnul Nichita ne-a arătat și ne-a îndrumat toți pașii, iar la final am realizat o zgardă, așa cum ne dorim pentru proiect. Arată foarte bine! Și totul a fost posibil în două ore și jumătate, maximum trei ore. Nu am simțit deloc cum a trecut timpul, fiind cucerite de emoția momentului. Domnilor de la Atelierul Nichita le place foarte mult ceea ce realizează și pasiunea lor ne-a inspirat și pe noi. Ne vor susține cu plăcere în realizarea produsului pentru proiectul nostru.

Aveți un termen limită pentru finalizarea proiectului?

Alexandra: Acum lucrăm la prezentarea în limba engleză pentru planul întregii afaceri așa cum am gândit-o de la început. Această prezentare va fi susținută în cadrul unui concurs pe care Școala de Antreprenori Genesis îl va organiza. În cadrul acestei competiții vom prezenta produsul nostru și vom susține liniile principale ale planului respectiv, iar la final trebuie să întelegem legătura dintre: ce am dorit să facem [care a fost scopul nostru]? ce am reușit să realizăm? și ce ne dorim să facem în viitor?

Ilinca: Va trebui să finalizăm proiectul până în vară.

Cum vă gândiți să procedați pentru partea tehnică a proiectului, cu aplicația?

Ilinca: Amândouă suntem, încă, în faza de research. Discutăm cu apropiații care sunt conectați în zona de IT și culegem informații importante pentru a putea stabili următorii pași. Și realizăm o listă cu ce avem nevoie pentru această parte tehnică a proiectului.

Cum vreți să procedați cu produsul final?

Alexandra: O să folosim zgarda realizată la atelier. O să avem la final și un exercițiu prin care să punem în aplicare întreg planul pe care l-am gândit. O să punem zgarda la gâtul unuia dintre câinii noștri și o să mergem într-un parc ca să facem demonstrația. O să folosim o dronă, probabil, ca să putem filma în timp real.

Ilinca: Probabil o să mai realizăm o zgardă până atunci și o să facem simularea cu doi sau mai mulți câini, în parc.

Cum v-ați gândit să vă promovați proiectul?

Alexandra & Ilinca: La început postăm pe conturile noastre de Insta. Ne-am propus să realizăm 20 de zgărzi. Când produsul va ajunge în faza finală, o sa concepem un site unde o să avem descrierea produsului, astfel încât oamenii să înțeleagă beneficiile cumpărării unui obiect de acest fel. Pe site o să avem și filmulețul de la simulare, dacă acesta este reușit. Apoi o să facem promovare. O să realizăm un cont pe Insta și o să promovăm produsul.

Discuția a fost emoționantă, iar pasiunea cu care fetele mi-au povestit despre proiectul lor, contagioasă. Pe măsură ce tinerele îmi împărtășeau ideile lor, alți elevi se auzeau pe holuri, în curte, iar creativitatea lor împletea o rețea de rute și de circuite al căror sens părea imposibil de reținut. Sunt prea multe idei, m-am gândit, temându-mă pentru o secundă că lumea le-ar putea pierde. Și apoi mi-a venit în minte chiar soluția lor și mi-am dat seama că pe noi, adulții, natura ne-a înzestrat cu infinite sisteme de localizare a creativității; trebuie doar ca la nevoie să ne amintim să le activăm. Așa că, pentru a-mi aminti cât mai bine sensul poveștii celor două adolescente, am accesat unul nou, pe care scria GPS antreprenor. Și a mers.

Un lucru este sigur: la adolescenții noștri este suficient ca o idee să prindă contur pentru ca apoi, nimic să nu o mai oprească să devină realitate. Pas cu pas, alături de oameni bine pregătiți, orice pasiune poate prinde aripi.

Educația antreprenorială oferită de Școala de Antreprenori Genesis va insufla întotdeauna tinerilor dorința de a aduce inovație și schimbare în orice proiect își propun aceștia să realizeze. Mentorii urmăresc să educe și să instruiască următoarele generații tinere de antreprenori, astfel încât aceștia să devină factori decizionali care pot face față provocărilor complexe cu care se confruntă economia în fiecare zi. 

Interviu realizat de Oana Guiu
Specialist Comunicare
Genesis College