De la Kate Morton şi Kazuo Ishigaro la Frank Herbert şi Sven Hassel, liceenii de la Genesis College din Bucureşti citesc de plăcere şi curiozitate şi preferă cărţile tradiţionale celor digitale, pentru că, spun ei, cartea este o experienţă completă dacă în loc de „swipe” dai pagina şi simţi mirosul acela de hârtie tipărită.

Liceul Genesis College încurajează dezvoltarea intelectuală multilaterală a adolescenţilor, alături de studiul materiei curiculare, ca parte componentă importantă în procesul de dezvoltare ca viitori adulţi.

Această dezvoltare are multe componente, una dintre acestea este Săptămâna culturii – în cursul căreia elevii se implică în fiecare zi în aprofundarea unui anume subdomeniu al culturii.

Luni, ei au fost la Biblioteca Naţională unde au dezbătut împreună cu doamna bibliotecară, în sala de lectură Mihai Eminescu, dacă cititul este necesitate sau pasiune, cum e cartea mai accesibilă: digital sau tradiţional, cine ce preferă şi de ce, care sunt stilurile preferate, autorii preferaţi, titlurile care le-au reţinut atenţia.

„Copiii au preferinţe literare deosebit de variate, de la cărţi de spioniaj şi aventuri, la SF, avem fani Rodica Ojog Braşoveanu sau Agatha Christie, Frank Herbert. Bineînţeles că avem şi câţiva copii care au intrat mai târziu şi mai greu în universul literar, dar am reuşit să îi atragem cu, să spune, spoilere la cărţile recomandate. Trebuie doar să le trezeşti curiozitatea specifică vârstei”, explică Diana Chelbaşu, profesoară de limba şi literatura română în cadrul liceului Genesis College.