Vă invităm cu bucurie să parcurgeți un interviu acordat de către 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐬𝐢𝐬 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐞, în care a discutat despre modul în care școala nu este doar spațiu al transmiterii de informații și al notării, ci unul al devenirii. Începând de anul trecut, acest lucru este construit prin parteneriatul cu echipa institutului de consultanță psihologică Mind Education, printr-un amplu program de sprijinire a bunăstării emoționale a fiecărui elev și profesor al Liceului Teoretic „Genesis College”.

„Un copil care se simte bine la ore învață mai mult. La Genesis suntem atenți de mult timp la ce se întâmplă în clasă din perspectiva emoțională, iar programul „Bine la școală” a venit în mod natural, s-a legat firesc și cu IB-ul, și cu ceea ce noi făceam de dinainte.”, a punctat doamna Ioana Necula.

Să îi învețe pe copii să rezolve o ecuație, să le arate cum să găsească poziția unui punct pe hartă sau să le descrie un fragment de istorie reprezintă doar o mică parte din misiunea unei școli. Adevăratul examen pentru o instituție de învățământ are loc la mulți ani după ce cataloagele unei generații de copii au ajuns în arhivă: mai exact, când foștii elevi se află în fața unei necunoscute a vieții, când trebuie să își găsească locul în lume, când își scriu capitolele din istoria personală. Un lucru trecut deseori cu vederea este că școala nu este doar spațiu al transmiterii de informații și al notării, ci unul al devenirii. Iar într-o societate în care acest adevăr este uitat de prea multe ori, nici notele obținute de elevi la examene care contează nu sunt, de cele mai multe ori, satisfăcătoare.

Ioana Necula a fondat Genesis College în urmă cu mai bine de două decenii și spune că, în acești ani, echipa școlii a văzut cum o stare emoțională bună îi ajută pe copii să învețe mai mult.

„Dacă un copil nu se simte bine atunci când vine la școală, cu siguranță nu poate să aibă nici randament.”

În sprijinul acestei realități constatate la clasă au venit în ultimii ani tot mai multe dovezi științifice. „La Genesis am avut mereu grijă la dezvoltarea individuală a fiecărui elev și credem că, dacă un copil nu se simte bine atunci când vine la școală cu siguranță nu poate să aibă nici randament. Sunt dovezi științifice care au apărut în acest sens de-a lungul ultimilor ani, iar noțiunea de stare de bine a început să apară din ce în ce mai des pe buzele pedagogilor de pretutindeni”, explică Ioana Necula, în cadrul unei discuții despre sănătatea emoțională a copiilor realizate în parteneriat de Genesis College și Republica.ro.

Articolul poate fi citit la următorul link.