Elevii claselor a IV-a au susținut Final Exhibition, proiectul de final de program PYP (pas prin intermediul căruia realizează trecerea către nivelul gimnazial de studiu, MYP), în perioada 6 – 8 iunie, la Centrul Cultural Genesis, alături de părinți, profesori și mentorii care i-au coordonat.

Un proiect interesant, cu o abordare în profunzime a interconexiunii dintre culori și emoții în lumea contemporană, a fost elaborat de către echipa clasei a IV-a B, alcătuită din elevele Patricia Rotboșean-Lospa, Eliza Minculescu și Eva Voicu, echipă care a fost coordonată de către domnul profesor Petre Ghergu.

Ca parte a proiectului, echipa a realizat și un interviu cu doamna psiholog Lucia Șireanu, pentru a explora și dezbate unghiurile subiectului ales și din punct de vedere psihologic. De asemenea, copiii au abordat și dimensiunile cromoterapiei, acest aspect fiind cel care a fost abordat în interviu.

Vă invităm cu drag să parcurgeți mai jos descrierea proiectului, precum și interviul realizat de către elevele noastre:

Argument:

În lumea contemporană, imaginea și culoarea sunt extrem de importante. De la interiorul propriilor spații de locuit, până la tumultul stradal cotidian, totul abundă de o multitudine de culori, de nuanțe și de tonuri, care vrând, nevrând, ne influențează viața. Cu toate acestea, lumea culorilor este încă un tărâm destul de puțin studiat.

Astăzi știm, datorită artiștilor plastici și a experților psihologi și psihiatri, acest element: culoarea acționează asupra noastră, putând să ne liniștească sau să creeze în noi diferite emoții. Ideea că o culoare sau alta ne poate face bine este o problemă actuală, iar experții sunt de acord că ele, culorile, ne influențează sănătatea și dispoziția, difuzându-și energia în toate aspectele vieții noastre.

Am ales acest scurt proiect, pentru că ni se pare important ca fiecare om să cunoască elemente despre teoria culorilor și despre cum ne pot influența ele emoțiile și starea de bine.

Studiul nostru face parte din programul PYP, pe care l-am urmat în școala noastră. În cadrul acestui program, tema transdisciplinară pe care o abordăm în acest proiect este: How We Express Ourselves. (…)

Influența culorilor asupra emoțiilor noastre și asupra vieții cotidiene va fi și ea un punct important în parcursul acestui proiect. O notă de noutate este adusă de interviul acordat de către doamna psiholog Lucia Șireanu, interviu ce punctează domeniul cromatologiei, din punct de vedere al unui expert în psihologie, aducându-ne astfel pe tărâmul științei celei mai actuale și mai importante, în ceea ce privește omul secolului al XXI-lea.

Culori, emoții, terapia prin culoare

– interviu cu psihologul Lucia Șireanu

Pentru proiectul nostru final, ne-am propus să realizăm un studiu legat de terapia prin culoare. În vederea unei priviri de ansamblu, pe lângă partea artistico-plastică, am realizat un interviu cu doamna psiholog Lucia Șireanu, în calitate de specialist.

 

Patricia, Eliza, Eva (P., E., E.): Bună ziua! Pentru început dorim să vă mulțumim pentru ajutorul acordat în realizarea proiectului nostru.

Lucia Șireanu (L.Ș.): Mă bucură faptul că sunteți interesați de forma terapeutică pe care o pot avea culorile.

Culorile fac parte din viaţa noastră, a tuturor. Le găsim în natură, le purtăm, ne decorăm casa cu ele sau le transformăm în daruri speciale. Flori, decoraţiuni, haine, inclusiv alimente, toate capătă alte dimensiuni atunci când au o tuşă de culoare. Nu doar că ne bucură, dar anumite culori şi combinaţii ne pot schimba starea în bine. Aşa a apărut cromoterapia care implică utilizarea acestora ca pe un tratament împotriva anumitor afecţiuni.

 

P., E., E.: Când a apărut terapia prin culoare sau cromoterapia, ca remediu?

L.Ș.: Omul de știință Avicenna (980-1037), acordându-i culorii o importanță vitală atât în diagnostic, cât și în tratament, a discutat despre cromoterapie în Canonul Medicinii. El a scris: „culoarea este un simptom observabil al bolii” și, de asemenea, a elaborat o diagramă prin care culoarea este asociată cu temperatura și starea fizică a corpului. Părerea sa era că roșul mișca sângele, albastrul sau albul îl răcoreau, iar galbenul reducea durerea și inflamația musculară.

Generalul american Augustus Pleasonton (1801–1894) încă din timpul războiului civil și-a realizat propriile experimente și în 1876 a publicat cartea Influența razei albastre a luminii solare și a culorii albastre a cerului în care vorbea despre modalitatea prin care culoarea albastră poate îmbunătăți creșterea culturilor și a animalelor și poate ajuta la vindecarea bolilor la om. Acest lucru a dus la cromoterapia modernă, determinându-i pe savanții Dr. Seth Pancoast (1823–1889) și Edwin Dwight Babbitt (1828–1905) să efectueze experimente și să publice, respectiv, Lumina albastră și roșie; sau, Lumina și razele sale ca medicină (1877) și Principiile luminii și culorii.

În 1933, savantul cu cetățenie americană de origine indiană Dinshah P. Ghadiali (1873-1966) a publicat Enciclopedia spectro cromometrică, o lucrare despre terapia culorilor. Ghadiali a susținut că a descoperit cum și de ce diferite raze colorate au diferite efecte terapeutice asupra organismelor. El considera culorile influențe chimice în octave mai mari de vibrații, și că pentru fiecare organism și sistem al corpului există o culoare specială care stimulează și o alta care inhibă activitatea acelui organ sau sistem. Ghadiali a crezut, de asemenea, că, fiind familiar cu acțiunea diferitelor culori asupra diferitelor organe și sisteme ale corpului, se poate aplica culoarea corectă care va tinde să echilibreze acțiunea oricărui organ sau sistem care a devenit anormal în funcția sau starea sa. Fiul lui Dinshah P. Ghadiali, Darius Dinshah, oferă informații în continuare despre terapia culorilor prin intermediul asociației sale, Dinshah Health, o organizație nonprofit dedicată dezvoltării terapiei culorilor la domiciliu, non farmaceutice și a cărții sale Să fie lumină.

De-a lungul secolului al XIX-lea, „vindecătorii prin culori” susțineau că filtrele de sticlă colorate ar putea trata multe boli, inclusiv constipația și meningita.

 

P., E., E.: Care a fost scopul pentru care a fost creat acest tip de terapie?

L.Ș.: Cromoterapia, uneori numită terapia culorilor sau cromoterapie, este o metodă de medicină alternativă care este considerată pseudoștiință. Cromoterapeuții susțin că pot folosi lumina sub formă de culoare pentru a echilibra lipsa de „energie” din corpul unei persoane, fie că este la nivel fizic, emoțional, spiritual sau mental.

 

P., E., E.: Concret, în ce constă acest tip de terapie?

L.Ș.: Este interesant si foarte benefic să știm cat mai multe informații despre aceasta terapie, despre cum să ne folosim de puterea și energia culorilor pentru a atrage abundența, a îmbunătăți relațiile cu cei din jur, a vindeca anumite boli, a decora o locuință, a manca sanatos, a interpreta anumite vise din timpul somnului, a avea succes pe plan personal si profesional.

Cromoterapia este utilizată pentru a îmbunătăți condițiile generale:

  • Pentru corectarea anumitor afectiuni neuropsihiatrice;
  • Tratamentul bolilor organelor interne, sistemului musculo-scheletic;
  • În cosmetologie pentru a îmbunătăți starea pielii, pentru a trata anumite boli dermatologice.

 

P., E., E.: Cromoterapia este aplicabilă doar în cazul unor probleme psihice?

L.Ș.: În cromoterapie, sunt folosite culorile care acţionează prin intermediul lungimilor specifice de undă cu scopul de a echilibra dereglările din organism. De exemplu:

ROŞU – este recomandat în stările de slăbiciune, anemie, dar şi depresie sau o stare generală alterată. Această culoare puternică oferă o senzaţie de căldură, este dinamică şi creşte voinţa.

GALBEN – este considerată cea mai veselă din tot curcubeul şi stimulează acele trăiri şi sentimente pozitive, optimiste, pune accent pe curaj şi generozitate. Pentru cei cu migrene şi oboseală accentuată, o cameră în tonuri galbene îi va ajuta să se relaxeze.

PORTOCALIU – aflat între roşu şi galben, este potrivit în stări de stres. Culoarea parfumatelor fructe, ne ajută să ne recâştigăm echilibrul şi să eliminăm factorii dăunători din exterior. În plus, este un bun stimulent respirator şi digestiv.

VERDE – culoarea naturii, tocmai de aceea este indicată în cazul durerilor puternice de cap, a supărătoarelor alergii sau a insomniilor. Poate şi de asta este bine să petrecem mai mult timp în aer liber, într-un mediu cât mai natural.

ALBASTRU – o altă culoare rece, dar cu multe beneficii asupra sănătăţii. Nuanţa cerului contribuie la stimularea imunităţii şi la procesul de refacere al celulelor.

INDIGO – acţionează ca un element purificator al sistemului circulator şi este folosit tot în ameliorarea durerilor de cap, datorită proprietăţilor sale.

VIOLET – ultima, dar nu cea din urmă fâşie a curcubeului, ajută la detoxifierea organismului. Combinaţia dintre albastru şi roşu întăreşte sistemul imunitar şi ne ajută să obţinem un somn odihnitor.

 

P., E., E.: Cunoașteți oameni care au apelat la acest tip de terapie și ale căror probleme s-au rezolvat?

L.Ș.: Cunosc un studiu, în cadrul căruia, 30 de participanți bărbați sănătoși au efectuat terapia cromoterapiei, cu lumină puternică timp de 30 de minute zilnic, pe o perioadă de trei săptămâni.

Sursa de lumină a avut aceeași gamă de lungimi de undă ca și în lumina zilei, care corespunde și tipului de lumină din  lămpile de terapie.

Înainte de începerea experimentului, participanții au fost supuși unor scanări RMN ale activității creierului lor în timp ce priveau imagini cu fețe care aveau expresii fie neutre, supărate sau de frică.

După trei săptămâni, cercetătorii au observat că:

  • Creierul participanților a răspuns mai puțin la fețele care exprimau frică sau furie.
  • Capacitatea creierului de a controla „centrul fricii” sa îmbunătățit.
  • Efectul a fost asociat cu cantitatea de expunere la lumină: cu cât lumina era mai intensă, cu atât efectul era mai mare.

Lumina stimulează comunicarea dintre lobul frontal și amigdala din creier. Lobul frontal reglează activitatea în amigdala, care joacă un rol central în răspunsurile noastre emoționale la mediul înconjurător.

 

P., E., E.: Acest tip de terapie este aplicabilă atât pentru copii cât și pentru adulți?

L.Ș.: Chiar dacă nu este recunoscută de medicină, s-a demonstrat științific faptul că terapia prin culoare poate vindeca anumite afecțiuni, indiferent de vârsta “pacientului”. Zeci de tratate atestă faptul că terapia prin culoare a obținut rezultate excepționale în traumatologie, reumatologie și dermatologie.

 Cromoterapia este o terapie energetică și poate ajuta la tratarea si vindecare disfuncțiilor sistemului nervos și a stresului.

 

P., E., E.: Cum aplicam cromoterapia în viața de zi cu zi (de exemplu: purtarea hainelor, decorarea casei/camerei într-o anumită culoare…)?

L.Ș.: Cromoterapia este folosită involuntar de oameni, prin hainele pe care le poartă. De aceea este foarte important să fim atenți la culorile pe care le purtăm și care ne înconjoară.

Astfel, putem beneficia de efectele cromoterapiei, dacă suntem atenți la hainele pe care le purtăm. În funcție nu numai de tendințele modei, ci și de stările cu care ne confruntăm predominant, ne putem efectiv alege îmbrăcămintea în funcție de proprietățile culorilor respective. Urmând necesitățile pe care dorim să le satisfacem sau rezolvarea unor probleme de sănătate ne vom alege îmbrăcămintea în funcție de culorile care ne sunt folositoare. Acest lucru este foarte ușor de realizat de către oricine, evitând culorile cu efecte nefaste.

Hainele albe au o nota de prospețime, pace și echilibru. Cele de culoare roșie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scăzută, lipsite de energie. Veșmintele de culoare albastră au efect liniștitor, protector.

Galbenul din vestimentatie are efect asupra ficatului, stimulând funcția hepatică. Este culoarea altruismului și detașării de lucrurile materiale.

Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de culoare verde având un efect minunat asupra echilibrului nostru interior.

 

P., E., E.: Acest tip de terapie poate fi folosită și pentru a ne relaxa sau doar în cazul unor probleme psihologice?

L.Ș.: Cromoterapia nu vindeca orice boală, ea poate ameliora starea de sanătate, oferă energie și vibrație înaltă minții, corpului și sufletului nostru, în noi stă puterea vindecării. Cromoterapia poate activa sau reactiva puterea Cromoterapie Vindecătoare a corpului fizic și spiritual. Culorile stimulează energia, sunt precum vitaminele care reușesc să dea vitalitate corpului fizic și spiritual.

 

P., E., E.: Dumneavoastră, ca specialist, ce părere aveți despre cromoterapie?

L.Ș.: Pictura, muzica, desenul, sculptura, modelajul și teatrul reprezintă mult mai mult decât forme de artă. Ele reprezintă o cale catre dezvoltarea personală, cu ajutorul cărora putem depăși anumite probleme.

Cromoterapia (din grecescul chroma (culoare) + therapéia (îngrijire, tratament) – terapia prin culoare) este o tehnică modernă, care se realizează cu ajutorul unor dispozitive speciale. Culoarea este un factor natural, este o radiație electromagnetică de diferite lungimi. Varietatea culorii emise depinde de lungimea acestei radiații.

Cromoterapia sau vindecarea prin culori precum și luminoterapia – sau terapia prin expunere la lumina sunt, alături de aromaterapie, forme de terapie alternativă care folosesc simțurile pentru a echilibra organismul și a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forțe proprii. Atât lumina, cât și culorile sunt folosite pentru a induce diferite stări în organism, care favorizează prevenirea sau vindecarea unor afecțiuni.

 

P., E., E.: Dumneavoastră ați încerca, ne-ați recomanda o astfel de terapie pentru relaxarea după o zi obositoare la școală/muncă?

L.Ș.: Cromoterapia sau Terapia prin culori este știința care folosește culorile pentru a modifica sau pentru a menține vibrațiile corpului cu o frecvență care conduce la sănătate, bunăstare și armonie, de aceea recomand că după o zi încărcată de la școală sau de la serviciu, în măsura posibilităților să petrecem timp, cât mai mult în natură, iar acasă să păstrăm o paletă cromatică plăcută ochiului.

Expunerea corpului la o un ambient în care domnește o anumită culoare ne poate influența sănătatea. Și asta fiindcă deși percepem culorile cu ajutorul vederii, și pielea noastră poate asimila diferit anumite substanțe când este expusă unor forme de lumină. Cum este de exemplu lumina difuză, care ne relaxează, sau lumina albă, potrivită pentru spațiile de birouri.

Fiecare culoare primară ce compune spectrul luminii are o anumită lungime de undă și vibrații caracteristice, pe care noi nu le percepem în mod conștient. Prin urmare, indiferent de preferințe personale sau de simbolistica socio-culturală, culorile vor avea aceleași efecte asupra tuturor persoanelor, acționând la nivel subliminal.

 

P., E., E.: Vă mulțumim, încă o dată, pentru timpul acordat și pentru informațiile deosebit de interesante și folositoare pentru realizarea proiectului nostru.

L.Ș.: Așa cum spunea poeta Valeria Mahok, „Viaţa este o aglomerare de stări, forme şi culori.”

 

Felicitări sincere tuturor elevilor și mult succes și inspirație în următorul capitol școlar!