Joi, 17 iunie, în intervalul orar 9:30-13:00, elevii claselor a X-a, au fost în vizită la Palatul Parlamentului, alături de profesorii Eliza Aftenie și Dragoș Pârcălabu, unde au putut descoperi povestea construcției, evoluția și rolul acesteia în istoria noastră politică.

Clădirea Palatului Parlamentului a fost construită în vremea lui Nicolae Ceaușescu într-o perioadă cu mari privațiuni economice. Este a treia clădire administrativă din lume, elevii vizitând aproximativ 6% din spațiul total.

La 27 de ani de la Revoluție, clădirea care se dorea o construcție care să preamărească socialismul, comunismul și totalitarismul, este astăzi simbol al democrației prin intermediul instituțiilor pe care le găzduiește (Camera Deputaților, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională).

Clădirea, cu o suprafaţă desfăşurată de 330.000 m², se înscrie în „Cartea Recordurilor” la capitolul „Clădiri Administrative”, pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Construcția depăşeşte cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.