Credem în puterea exemplului și a reperelor autentice, prin intermediul cărora copiii noștri se pot inspira pentru a construi, pas cu pas, cele mai bune versiuni ale lor. De 21 de ani, la Genesis College, le oferim elevilor noştri cea mai bună educație și condițiile optime pentru a-și atinge potențialul. Pentru noi, educația, responsabilitatea, creativitatea, spiritul civic și încrederea reprezintă surse de putere, care pot modela atât destinul unui om, cât și lumea din jur.
Astfel, în perioada următoare, v-am pregătit o nouă serie de trei conferințe speciale Genesis College, cu invitați excepționali, care au scris istorie în domeniile în care activează și îi motivează pe cei din jur să pună întrebările care contează. Alături de aceștia, vom explora o serie de subiecte actuale și de interes:

1. „Inteligența cognitivă vs. inteligența emoțională”, cu Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională, psihometrie și măsurare psihologică

Ediția a XVII-a
Joi, 6 mai
Ora 17:30

Evenimentul se va desfășura online, în cadrul platformei Zoom, și va putea fi accesat la următorul link: https://bit.ly/2PQ2VPS

La o primă vedere, interconexiunea dintre inteligența emoțională și emoții pare evidentă. La o analiză în profunzime însă, aceasta devine neclară, la fel cum este și valoarea sa de predicție și contribuția echilibrată pe care inteligența cognitivă o poate aduce în proces, precum și modul în care acestea pot fi dezvoltate pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.
Dată fiind popularitatea subiectului, cu toții avem întrebări despre ce este și ce înseamnă să fii inteligent emotional, respectiv cognitiv: Sunt aceste tipuri de inteligențe înnăscute sau le putem dobândi de-a lungul vieții? Care este legătura și care sunt diferențele dintre inteligența „cognitivă” și cea „emoțională”? Dacă ai o inteligență emoțională dezvoltată înseamnă că ești mai inteligent decât ceilalți oameni? Au cei mai în vârstă o inteligență emoțională mai dezvoltată decât cei mai tineri? Cum putem sprijini copiii să își exerseze aceste abilități?
Din aceste motive, cercetătorul Dragoș Iliescu, reputat specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică, cu o activitate academică și o experiență practică recunoscută la nivel internațional, ni se va alătura în cadrul celei de-a XVII-a ediție a „Conferințelor Genesis” și ne va ajuta să înțelegem mai bine aceste aspecte, precum și miturile și adevărurile din jurul acestor teme.

Vă așteptăm cu drag și vă invităm să aflați mai multe detalii la următorul link: https://bit.ly/3h6Hy8h, parolă 150553.

Despre Dragoș Iliescu:

Dragoș Iliescu este un proeminent specialist recunoscut în psihologie aplicată, cu precădere în evaluarea psihologică și comportamentală, psihologia muncii, organizațională și psihologia consumatorului, cu o solidă activitate academică, o bogată experiență practică și cu o largă recunoaștere în comunitatea internațională de specialitate.
Este autor și co-autor a peste 80 de lucrări publicate în jurnale și cărți de specialitate și membru al unor asociații profesionale internaționale: SIOP – Society for Industrial-Organizational Psychology, EAWOP – European Association for Work and Organizational Psychology, IAAP – International Association of Applied Psychology și ISSS – International Society for the Scientific Study of Subjectivity, fost președinte al APIO – Asociația de Psihologie Industrială și Organizațională și al ITC – International Test Commission. De asemenea, este membru al echipelor editoriale ale unor prestigioase reviste științifice din țară (de ex. Psihologia Resurselor Umane) și din străinătate (de ex. European Journal of Psychological Assessment).

2. „Educația omenescului”, cu prof. univ. dr. Dumitru Borțun

Ediția a XVIII-a
Joi, 20 mai
Ora 17:30

Educația omenescului poate fi considerată o artă pe care fiecare dintre noi o cultivăm și dezvoltăm, cu fiecare experiență nouă. Prin intermediul interacțiunilor interumane, descoperim și exersăm modurile prin care să ajutăm și să cooperăm cu cei din jur. Printr-o educație bazată pe valori autentice și centrată pe copil, viitorul om al societății, se pot crea punțile prin care părinții pot explora cu adevărat felul de a fi al acestora, psihologia și îi pot înțelege îndeaproape. Omenescul presupune nevoia de conectare, de învățare, de recunoaștere și de dăruire.
Există câteva nevoi fundamentale ale unei minți și ale unui suflet de copil, care pot fi educate pentru a deveni un om împlinit: nevoia de a da un sens vieții, de mirare și întrebare, de încercare și eșec, de identitate, de cultură, de joc și de comunicare.
Aceste nevoi și idealuri mereu conduc înspre nevoia de omenesc și omenie, iar alături de Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA și membru în Advisory Board Genesis College, vom parcurge modurile în care le putem cultiva în acord cu propriile valori. După cum explica prof. Univ. Borțun, educarea omenescului reprezintă una dintre sarcinile fiecărei generaţii. Aşa cum spunea Karl Popper, fiecare generație poate conferi un sens istoriei, prin formularea propriilor sale scopuri. Alegerea scopurilor nu poate fi dictată nici de natură, nici de un presupus „sens al istoriei”; ea poate fi făcută de noi înşine, ca fiinţe responsabile.

Despre Dumitru Borțun:

Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”. La Facultatea de Management din cadrul SNSPA predă cursul „Etică în afaceri şi responsabilitate socială corporativă”. În 2009, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.
În 2015 a primit tilul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink – Casa Europei.
A publicat peste 130 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum şi al cărţilor „Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002)”, „Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012)”.

3. „Scopul educației astăzi”, cu Teodor Baconschi, antropolog, diplomat și scriitor reprezentativ pe teme de educație, filosofie și morală

Ediția a XX-a
Joi, 3 iunie
Ora 17:30

Într-o lume pe care o percepem ca fiind mereu mai complexă, unul dintre cele mai importante roluri pe care le poate avea un om este cel de părinte-educator. O bună educație rămâne avantajul major de care se poate bucura cineva, mai ales în secolul al XXI-lea, iar o colaborare eficientă dintre profesori și părinți se bazează pe sinceritate. Educația nu reprezintă doar un transfer de cunoștințe și de abilități, ci și puterea exemplului pe care îl oferim copiilor noștri, prin alegeri și decizii pe care le-am face noi înșine.
În prezent, într-o societate în care pandemia actuală a înlăturat toate tipologiile clasice cunoscute, singura constantă care face diferența într-o mare de compartamente diametral opuse este educația.
„Buna educație nu este nici o pradă, nici un premiu, ci un spor inteligent adus propriei umanități, într-o lume complicată și nelipsită de riscuri. Odată obținută, ea îi pregătește pe urmașii noștri pentru o viață autentică, de care se vor putea bucura pe deplin, mai ales în momentele de cumpănă, când trebuie să aleagă o schimbare de parcurs” – scrie Teodor Baconschi în cartea sa, „Averea bunei educații”, apreciată de critici drept cartea fenomen a anului 2019.
Pornind de la principiul că, deși educația începe acasă, se conturează în școală și societate, vom parcurge, împreună cu Teodor Baconschi, reputat diplomat, om politic, eseist, scriitor și membru în Advisory Board Genesis College, să explorăm unghiurile subiectului averii bunei educații dincolo de familie. Vom încerca alături de invitatul celei de-a XX-a ediții aniversare a „Conferințelor Genesis” să poziționăm această temă în comunitatea extinsă și să înțelegem cum poate contribui și ce ar trebui să dezvolte, de fapt, fiecare dintre noi – individ, grup socio-profesional, opinie publică, mediu de business, factor politic sau administrativ – acum, în contextul Covid, dar și după, astfel încât interesul dominant al societății să fie cel al cetățenilor care construiesc o țară educată.

Despre Teodor Baconschi:

Ambasador al României la Vatican, Lisabona şi Paris (apoi ministru de Externe, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012), reputat diplomat, om politic, eseist, scriitor și membru în Advisory Board Genesis College, Teodor Baconschi a obţinut Doctoratul în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne.
A publicat numeroase volume de eseuri (unele au fost traduse în franceză, italiană, portugheză şi maghiară). A fost director al Editurii Anastasia (1995–1996), apoi redactor-șef în TVR (emisiunea Viața spirituală, 1997). A fost distins cu Marea Cruce a Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, Cavaler al Ordinului de Merit (Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franța), Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România).

Conferințele Genesis College sunt evenimente organizate special pentru liceenii noștri, prin care ne propunem să îi provocăm pe elevi să analizeze și să propună soluții pentru problemele contemporane, alături de specialiști din domeniile abordate. În anul școlar 2020-2021, elevii Genesis au avut ocazia să participe la șapte astfel de dezbateri, cu invitați de top: jurnaliști, politicieni, economiști, profesori universitari, specialiști în comunicare și nu numai.

Puteți vizualiza aici toate înregistrările conferințelor Genesis College.

Evenimentele vor avea loc pe Google Meet/Zoom și vor fi transmise live, pe paginile oficiale de Facebook și Youtube Genesis College (cu excepția ediției a XIX-a, dedicată exclusiv comunității Genesis)!

Vă așteptăm cu drag!

De la fondarea campusului educațional Genesis College până în prezent, am construit o cultură bazată pe standarde profesionale înalte, etică, transparență, deschidere către valorile umane universale și realitățile economice, culturale și sociale ale lumii de astăzi. Ne dorim să îi ajutăm pe elevi, tinerii de mâine, să învețe cu pasiune, să îndrăznească să afle mai mult, să pună întrebări, să caute soluții și să găsească răspunsuri și avem convingerea că putem atinge toate aceste obiective împreună, la Liceul Teoretic Genesis College!