Știința lui Mendeleev în operele lui Brâncuși
Autor: Max Duță
Clasa: a X-a B

Luna aceasta comemorăm două personalități care au lăsat o moștenire neprețuită umanității, personalități din domenii diferite, domenii care însă se împletesc într-un mod impresionant. Este vorba despre Constantin Brâncuși și Dimitri Mendeleev.
Pentru a înțelege această îmbinare, trebuie mai întâi să cunoaștem cele două personalități, iar pentru că despre Constantin Brâncuși se vorbește aproape la toate orele, eu mă voi axa pe persoana chimistului.
Dimitri Mendeleev, este unul dintre cei mai cunoscuți chimiști din toate timpurile, dacă nu chiar cel mai cunoscut, prin prisma tabelului periodic al elementelor, care-i poartă numele.
Născut la 8 februarie 1834, la Tobolsk, în Siberia, omul de știință rus, urmează studiile primare și gimnaziul în localitatea natală, iar la 16 ani se mută la Sankt Petersburg pentru a studia la Institutul Pedagogic de acolo.
În perioada 1859-1861, cercetează densitatea gazelor la Paris și studiază chimia alături de alte personalități ca Robert Bunsen și Gustav Robert Kirchhoff. Se întoarce în Rusia, în 1863, unde predă ca profesor de chimie la Institutul Tehnologic și la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, de unde este demis la 17 august 1890, dat fiind faptul că, în Rusia, activitatea sa era privită cu suspiciune, chiar dacă în restul Europei era onorată și apreciată.
Se stinge la vârsta de 73 de ani, însă amintirea sa rămâne eternă prin bine-cunoscutul tabel periodic, introdus în școli încă din 1869, când însuși Mendeleev le-a prezentat pentru prima dată studenților lui cele 7 perioade, la care s-au adăugat lantanidele și actinidele și cele 18 grupe, 8 principale și 10 secundare, constituind alfabetul chimiei, un alfabet care ține de cultură generală și pe care ar trebui să fim cu toții capabili să îl citim și descifrăm.
Poate vă întrebați ce legătură are acest om de știință cu sculpturile lui Brâncuși? Compozițiile chimice ale materialelor utilizate impecabil de sculptorul de la Hobița, conferă lucrărilor durabilitatea și rezistența necesare supraviețuirii lor peste veacuri, făcând dovada că Brâncuși nu era numai un sculptor desăvârșit, ci și un om informat care își alegea materialele după mai multe criterii, având în vedere inclusiv știința.
Vă invit acum să admirăm lucrarea colegei mele Ioana Maria Banyai care a sintetizat într-un mod inedit, creativ și demn de apreciat, legătura dintre tabelul lui Mendeleev și opera lui Brâncuși.
Evenimente istorice în luna februarie

Ramses al II-lea – începutul unei ere (22 februarie, 1295 Î.Hr.)
Cel mai longeviv, cel mai cunoscut, și poate într-adevăr cel mai mare faraon din istoria Egiptului, își începe domnia cu aproximație în luna februarie a anului 1295 Î.Hr. De ce este acest eveniment unul atât de important? Pentru că fără contribuțiile, în special militare ale lui Ramses, nu știm ce s-ar fi ales de Egiptul Antic. De la campanii purtate în Nubia și Siria, și culminând cu victoria de la Kadesh, rezultată în urma uneia dintre cele mai mari bătălii ale Antichității, cariera militară a lui Ramses a fost una glorioasă, iar monumentele pe care le-a ridicat, se bucură de tot atâta faimă, adunând anual mii de vizitatori. Printre acestea amintim: Abu Simbel și Ramesseum.

Parlamentul votează aderarea României la NATO (26 februarie, 2004)
Revenim din Egiptul Antic, într-o perioadă mult mai apropiată nouă, în care, un eveniment esențial pentru istoria contemporană a românilor are loc. După un secol trecut extrem de dificil, România începe secolul al XXI-lea printr-un vot al parlamentului, care aprobă aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord. Prin aderarea la această alianță, România are ajutor militar de la toți membrii alianței în cazul unor agresiuni externe, oferind totodată sprijin militar atât în cazul unor agresiuni armate asupra altor state membre, cât și în misiunile de instaurare a păcii desfășurate de membrii alianței, motiv pentru care soldații români pleacă în teatrele de operațiuni, luptând alături de americani, francezi, britanici și alte naționalități.

Primul președinte al SUA (1 februarie 1789)
Începem luna cu un eveniment marcant atât pentru istoria SUA, cât și pentru istoria lumii. Generalul George Washington, un factor decisiv în câștigarea războiului de independență, purtat de coloniile americane împotriva Imperiului Britanic, este numit președinte al confederației nou formate, de către Consiliul Electoral, devenind primul dintr-o listă care în prezent numără 46 de conducători. A fost singurul președinte ales cu unanimitate de voturi.

Armata Roșie învinge la Stalingrad (2 februarie 1942)
Data de 2 februarie a anului 1943 reprezintă sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din istoria umanității și unul dintre cele mai mari puncte de cotitură ale celui de-al Doilea Război Mondial. Iarna rusească și războiul purtat haotic pe două fronturi de Hitler, au condus la această înfrângere, care a spulberat o dată pentru totdeauna mitul invincibilității germane, permițându-le totodată rușilor, să înceapă contraofensiva.
După mai bine de jumătate de an, mareșalul Paulus capitulează, la 2 februarie, trasându-se, un bilanț înfiorător: peste un milion și jumătate de morți, printre care și 200.000 de români.

Tratatul de la Maastricht – începuturile UE(7 februarie, 1992)
Semnat de Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Regatul Unit, tratatul de la Maastricht stă la baza fondării Uniunii Europene, punând bazele monedei euro și a relațiilor politico-economice dintre țările membre.
Carl Friedrich Gauss
(1777-1855)
Autor: Emanuela Hozoc
Clasa: a X-a B

A fost probabil cel mai mare matematician din istorie și este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.
A fost un copil precoce. Provenit dintr-o familie modestă, a fost descoperit de profesorul său, Hans Buttner, care a fost surprins de ușurința cu care efectua calcule aritmetice complexe. Astfel, într-o zi, făcând o boacănă, a fost pedepsit să stea în genunchi la vestitul colţ cu grăunţe, până când va aduna mintal toate numerele de la 1 la 100 inclusiv. Înainte de a ajunge la colţul cu pricina pentru a-şi executa pedeapsa, copilul i-a dat rezultatul: 5050. Surprins, învăţătorul l-a întrebat cum a făcut calculul. El a răspuns că, lăsând la o parte ultimul număr, 100, numerele rămase se pot grupa astfel: 1+99=100; 2+98=100; …; 49+51=100, deci în total de 49 de ori 100, la care se adaugă numărul 100 lăsat iniţial deoparte şi 50 termenul rămas izolat, fac în total 5050.
Micul geniu cunoștea la vârsta de 10 ani probleme de analiză superioară. Stăpânea latină și greacă, dar și limbile moderne, ca engleza, franceza, italiana, spaniola sau rusa.
La 15 ani, Gauss a fost primul care a găsit un tipar în apariția numerelor prime, o problemă care a solicitat mintea celor mai buni matematicieni din cele mai vechi timpuri. Deși apariția numerelor prime părea a fi aproape aleatorie, Gauss a abordat problema dintr-un unghi diferit, observând incidența primilor pe măsură ce numerele au crescut. El a observat un tipar sau o tendință grosieră: pe măsură ce numerele au crescut cu 10, probabilitatea ca numerele prime să apară reduse cu un factor de aproximativ 2 (de exemplu, există o șansă de 1 la 4 de a obține un prim în numărul de la 1 la 100, un 1 din 6 șanse de prim în numerele de la 1 la 1.000, o șansă de 1 din 8 de la 1 la 10.000, 1 din 10 de la 1 la 100.000 etc.). Cu toate acestea, era foarte conștient de faptul că metoda sa nu dădea decât o aproximare și nu putea dovedi definitiv concluziile sale.
În 1792, cu aprobare de la Ducele de Braunschweig, a intrat la Colegiul Carolinum, iar din 1795 la Universitatea Göttingen, unde l-a avut professor pe Abraham Gotthelf Kästner, potrivit http://www.newworldencyclopedia.org/.
În 1798, a părăsit, fără diplomă, Universitatea Göttingen, dar s-a reîntors în 1799. Între timp a făcut una dintre cele mai importante descoperiri ale sale. A demonstrat o metodă de construire a poligonului cu 17 laturi, folosind rigla și compasul.
Carl Friedrich Gauss a scris 404 lucrări, însă a publicat doar 178. Lucrările sale sunt din mai multe domenii, precum matematică și fizică, dar și geodezie sau astronomie. Gauss era o persoană solitară, el își prezenta ideile sale științifice doar atunci când era sigur de demonstrația lui.
În 1801, a publicat “Disquisitiones Arithmeticae”, un studiu sistematic al teoriei numerelor (proprietățile numerelor întregi). Gauss a demonstrat că fiecare număr întreg este suma a cel mult trei numere triunghiulare și a dezvoltat algebra congruentelor. În același an, Gauss a demonstrat o teoremă fundamentală a aritmeticii — fiecare număr natural poate fi reprezentat ca produs de numere prime într-un singur mod. În plus, a dezvoltat metoda celor mai mici pătrate, cu zece ani înaintea lui Legendre, dar n-a publicat rezultatul.
În 1809, a publicat cea de-a doua lucrare — “Theoria motus corporum coelestium in sectionibus conicis Solem ambientium”, un tratat major de două volume despre mișcarea corpurilor cerești. Conform datelor, în 1818 Gauss a fost primul care a construit o bază pentru geometria neeuclidiană, teoremele acesteia ar fi posibile în realitate.
După 1820, Gauss a devenit din ce în ce mai interesat de geodezie. În 1822, a câștigat Premiul Universității din Copenhaga pentru studiul asupra problemelor geodeziei. De asemenea, a fost interesat de geometria diferențială și a publicat “Disquisitiones generales circa superficies curva”, opera sa cea mai cunoscută în acest domeniu.
Gauss și Wilhelm Eduard Weber au început să studieze magnetismul terestru. În 1839, a publicat lucrarea “Teoria generală a magnetismului terestru”.
În opinia mea, Carl Friedrich Gauss a fost genial, meritând titlul de “Prinț al matematicii” și lăsând în urma sa descoperiri și teorii extrem de valoroase în domenii precum matematica, fizica și astronomia.


Recomandări de film
Autor: Amalia Urăști-Radu
Clasa: a X-a B
“Teoria întregului” (2014) este un film biografic romantic. Aceasta prezintă viața fizicianului teoretic Stephen Hawking.
Filmul descrie relația dintre Hawking și soția sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge, în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.
Rolurile principale au fost interpretate de actorii Eddie Redmayne și Felicity Jones în rolul primei soții. Scenariul este bazat pe cartea lui Jane Hawking, care prezintă apariția și evoluția bolii, o boală neuromotorie, și cariera sa de succes în fizică.
Filmul a primit recenzii pozitive, cu laude pentru partitura muzicală și cinematografie. A obținut de asemenea, numeroase premii, inclusiv cinci nominalizări la Oscar si a câștigat Cel mai bun actor- Eddie Redmayne.
A fost fascinant să observ jocul actorilor. Să joci într-o producție biografică, mai ales când persoana pe care o interpretezi trăiește, aduce cu sine o presiune, dar totul s-a simțit atât de natural, încât am ajuns să fiu hipnotizată de întreg filmul.
„Indiferent cât de grea ar putea părea viața, poți întotdeauna să faci ceva și să fii bun la acel lucru. Atâta timp cât există viață, există speranță”- Stephen Hawking
X-wing
Autor: Filip Necula
Clasa: a V-a B

X-wing-ul este o navă din Star Wars cu aripile în formă de X.
Această navă are două moduri: modul de atac (atunci când își pun aripile în formă de X) și modul de zburat (în care aripile stau într-o linie dreaptă).
X-wing-ul este o navetă folosită de Flota Rebelă, este din clasa luptătoare (adică ea trage cu rachete și lasere) și are un droid în spatele pilotului, pentru când ai nevoie de reparații. Această navă are un design făcut foarte bine, pentru că atunci când se despart aripile și ajung în modul de atac, sunt mai greu de lovit.
Naveta face parte din clasa navetelor de tip wing, pentru că mai există încă o nava care se numește Y-wing și este din clasa de bombardat, adică, dă cu torpile în celălalte nave.
Mie îmi place foarte mult Star Wars pentru că ilustrează legătura dintre artă și știință.
Carlos, Part II
Autor: Filip Necula
Clasa: a V-a B
Carlos knew what to do.
1 Day in the worst moment ever, Carlos went back to a gas station and grabbed the bike, he was going to need a plan so he stayed there creating something (You will see what it is).
2 Days in the scariest thing ever for Carlos, he knew his plan was going to need a ton of fuel, so he used all the gas pumps for his plan, but he didn’t know where he was going to go.
Day 3 in the worst possible thing, he stayed the whole day trying to find where his uncle was by the call, he was hacking the telephone line to find his uncle’s address, and he found it.
Day 4 He got a call from his uncle, he said that today he would be sacrificed, Carlos knew it was the time to use THE SPACESHIP, I mean not really, but it was a bike with boosters, and of course it had a cabin so carlos wouldn’t get hurt when going that speed, and a parachute of course (Oh and DON’T TRY THIS).
The plan was he was going to use the bike to fly up to where the address of the uncle was, using the parachute to jump out and then finally using his dark blue sword and armour (From the old exploded car, Remember) to take the Rabbit king down, oh and of course he took Carlositos, his rabbit for emotional support.
Day 4 He was about to turn on the boosters, remembered his parents, he knew this was his last chance to even have someone in his family.
He started the boosters while he was in the cabin and he took off with his spaceship. It was going so fast that the tachometer shattered in an instant. While flying in the air he knew that he and his buddy Carlositos were needing to drop off soon.
They got right above where they needed to be and so they jumped, They were falling at such a speed that they were already seeing the ground.
Carlos opened his parachute while holding Carlositos so he wouldn’t fall, they were parachuting in. They saw that it was a sewer with rabbits outside guarding it, they had spears too.
Carlos was prepared for that he used a classic distraction, flinged a quarter of course the rabbits went to see what it was but i guess they were prepared for that so when Carlos and Carlositos tried to sneak in, they were spotted and a fight broke out. Between the guards and Carlos, Carlositos helped a bit by running so fast he managed to run around the guards with rope making them stuck.
Entering the sewer
When Carlositos entered (Carlos didn’t because he wasn’t a rabbit) he saw nothing really and told carlos to come but of course a bit after they saw two guard with guns, Carlos thought that they were normal ones but he was wrong, as he took a closer inspection he saw that they weren’t normal guns, they were LASER RIFLES.
Carlos was scared because he hadn’t seen anything like that, but Carlositos knew what to do, Carlositos told Carlos the plan through sign language. The first thing that they noticed is that if it’s guarded heavily it must be very important, and the plan is put in action.
The plan
Carlositos went really fast and both of them shot their rifles, they missed, happily. Then Carlos went in front of them and pulled the sword out and said “Surrender now!”
The two LASER guards said “Never!” and pulled out two LASER swords (Not lightsabers) and carlos knew that he was in trouble but he passed a piece of rope to Carlositos and he knew what to do with one part was in Carlos is hand and the other in
Carlositos’s mouth (Because he’s a rabbit) and Wrapped one of the guards is ankles in rope, and so he fell to the ground.
Carlos grabbed his sword now it was an equal fight. The guard charged him and carlos deflected with his sword and the guard jumped up on the wall then front flipped, Carlos dodged the attack (behind all this Carlositos is eating popcorn, just like the film about war in space) and tried to land a strike but missed which made him trip and lose his sword, he thought it was the end of the line, but out of nowhere, a bomb went off behind the door the guards were guarding, and the blast made the door fly taking the guard with it. Carlos looked at the figure behind the smoke to see who it was, and guess who it was, his uncle!
Carlos was so happy, he got up and went to hug him.
His uncle Carlitos went to hug him too and said “I missed you Carlos.”
As he was about to say that they need to go they heard a muffled voice through the walls saying “Carlos please help me and your dad!”
Carlos thought it was his brain but then his uncle said “It’s your mother, we need to help her!”
And then his uncle pulled out one of those explosives, placed it down in front of the wall and screamed “STAY BACK, IT’S GOING TO EXPLODE!” and he detonated it.
Carlos saw dad and mom there, he went and hugged them, but he saw the whole population was there in different rooms, but this one was where they all came.
Carlos told everyone to get back and that he will fight the king rabbit but then his whole family came, even his grandpa and grandma.
They all picked up those LASER swords and they were ready, they all charged but they shortly realised that if they just go straight at him it won’t work, so Carlos asked his uncle “Any explosives by any chance?”
His uncle said “You know me, of course I do”
And Carlos told him that the plan was we throw them in his mouth and then all the explosives will explode.
The uncle said that it’s an amazing plan.
So they all threw them at Carlos which used his normal sword as a tennis racket and the explosives were planted when uncle tried to detonate them, it didn’t work.
Uncle said “Its not working!” and Carlositos came and explained through sign language that he will go and plant a match and eun away, they all agreed, Carlositos ran and threw a box of matches on fire in the king’s mouth and ran, but he was to late everything collapsed and Carlositos was under there, they managed to get to him, he was hurt, he said “Carlos, you were a good friend. Bye!”
Carlos said “Please no!”
Carlos put his sword next to Carlosito’s body, he started crying on the sword, and a zap came from the sword, it went into Carlosito’s body and he started breathing again.
Carlos picked Carlositos up and asked “Buddy, are you ok?”
The rabbit said “Yes”
Carlos and his family started being so happy that they started crying, and Carlos said let’s go home.
The king rabbit has died, or has he?
The End
Destinația lunii –
Toronto Canada
Autor: Maria Melehat
și Andrada-Ella Bocan
Clasa: a V-a A
Pentru destinația lunii februarie vă recomandăm orașul Toronto, din Canada. Toronto este cel mai populat oraș din Canada și al patrulea cel mai populat oraș din America de Nord. Are o populație de aproximativ 2,731,571 de locuitori.
- Aici sunt câteva recomandări de obiective turistice din Toronto:
- Turnul CN (Fun fact: Turnul CN este considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii)
- Muzeul Roial Ontario
- Acvariul din Canada al lui Ripley
- Centrul Rogers
- Galeria de artă din Ontario
- Cascada Niagara
Turnul CN
Turnul CN a fost la un moment dat cea mai înaltă clădire din lume. A fost în cartea recordurilor ca cea mai înaltă construcție pentru 32 de ani până a fost întrecut de Burj Kalifa! El a fost construit și terminat în anul 1976. Acest turn atrage mai mult de 2 milioane de turiști în fiecare an! Cu siguranță, merită să îl puneți pe lista de locuri de vizitat!
De ce vă recomandăm Toronto, Canada pentru destinația lunii februarie?
Ne-am gândit să vă recomandăm atât un oraș, cât și o țară care merită vizitate iarna. Priveliștile din Canada iarna sunt fabuloase! Canada este cunoscută pentru iernile frumoase și magice! (Și pentru siropul de arțar.)
Top restaurante:
- În Toronto sunt multe restaurante, dar primele patru sunt:
- Alo (4.7 stele)
- Scaramouche Restaurant & Pasta Bar and Grill (4.7 stele)
- Richmond Station ( 4.7 stele)
- Miku Toronto
Alte sugestii de excursii
O altă sugestie este o excursie de o zi la Cascada Niagara, la bordul unui autobuz premium. Vă puteți bucura de cunoștințele unui ghid experimentat și puteți alegeți să mâncați un prânz à la carte.
În inima Torontoului se află o comoară cultură la renumitul Muzeul Bata Shoe. Muzeul prezintă 4.500 de ani de istorie a încălțămintei prin expoziții interesante și geniale, care vor distra și educa vizitatorii de toate vârstele, în mod garantat.
Descoperiți amestecul de culturi, stiluri și arome din Toronto. Treceți dincolo de locurile turistice evidente, într-un tur de 2 ore de mers pe jos, cu un ghid pentru a arunca o privire asupra frumuseții din Toronto.
Arta în oraș
Toronto, are multe plusuri când vine vorba de filme, actorie și muzică. În Toronto s-au făcut filmat producții precum: Camp Rock 1 și 2, Cei patru fantastici, Incredibilul Hulk, Nancy Drew, Charlie și fabrica de ciocolată, Shazam! , X-man sau The umbrella academy.
Iar asta nu e tot! Din Toronto vin și câțiva cântăreți cunoscuți:
- Drake
- Shawn Mendes
- The Weekend
Sperăm că v-a plăcut articolul nostru și că recomandările din Destinația merită văzute!
Pe luna viitoare!
Edison, omul care a inventat viitorul
Autor: Sebastian Melnicenco
Clasa: a V-a B
Edison, omul care a inventat viitorul este o carte scrisă de Luca Novelli și apărută la editura Litera, în 2020. Cartea face parte din colecția Sclipiri de geniu și prezintă viața unui inventator american, Thomas Alva Edison, care s-a născut în 1847, în Statul Ohio. De-a lungul vieții, Thomas a făcut multe invenții. A obținut 1093 de brevete de invenții. Cele mai renumite invenții sunt becul, fonograful și generatorul electric.
Thomas a fost foarte muncitor și muncea 19 ore pe zi. El a crezut în puterea științei de a îmbunătăți viața oamenilor. Îl pasionau lucrurile noi și moderne și a inventat becul și generatorul electric pentru ca oamenii să aibă lumină
Mi-a plăcut în mod deosebit partea în care se povestește cum a inventat becul și descrierea călătoriei la Milano, unde Thomas Edison merge pentru a vedea Expoziția Mondială.
Această carte te învață că dacă ești pasionat și muncești mult, poți realiza lucruri mărețe. V-o recomand și vouă! Mai jos găsiți un link cu prezentarea cărții. Lectură plăcută!
Lego Boost – jucăria preferată
Autor: Victor Pîrlog
Clasa: a V-a B

Eu am descoperit colecția Lego când aveam trei ani. Primele cutii de Lego le-am realizat împreună cu tatăl meu. Dar cea mai grozavă jucărie Lego am primit-o când am mers cu părinții mei în Seattle, în 2017. Atunci mi-au cumpărat un joc Lego abia lansat – Lego Boost.
De ce este special acest set Lego? În primul rând pentru că nu vine însoțit de instrucțiunile de montare imprimate. Un lucru ce m-a fascinat a fost faptul că pe cutie scria de unde se descarcă aplicația acestui set Lego, atât pentru montare, cât și pentru ceea ce urmează.
Lego Boost este un set complex de lego, care permite copilului să construiască cinci jucării diferite: un roboțel, o pisică, o chitară, o mașină de gunoi și o fabrică de miniroboți.
Culorile pieselor de diferite mărimi sunt: albastru, portocaliu, alb, negru, gri, galben și roșu. Setul dispune și de motorașe, iar la final, când jucăria e construită, trebuie să îi pui o baterie ca să funcționeze.
Ce este iarăși interesant e faptul că, la final, când construcția e gata, în aplicație poți înregistra sunete și poți programa jucăria să facă diferite lucruri. Astfel, pisica, mașina de gunoi și robotul vor putea să meargă, pisica poate mieuna, robotul își poate mișca sprâncenele și își poate roti capul, chitara cântă, iar mașina de gunoi strânge mici obiecte de pe jos.
În România nici un alt copil nu avea o jucărie ca a mea la acel moment! Chiar și astăzi, după 4 ani de când am intrat în posesia acestei jucării, mă bucur de fiecare dată când reconstruiesc Lego Boost!
BB8 – jucăria mea preferată
Autor: Mara Mocioi
Clasa: a V-a B

Astăzi vă voi vorbi despre jucăria mea preferată. Se numește BB8 și este un personaj din Star Wars. Am această jucărie de mai bine de cinci ani.
Îmi place acest roboțel deoarece poate fi controlat cu ajutorul telefonului și se poate plimba prin casă. Are de asemenea, diferite moduri de joc pe care le poți alege de pe telefon.
BB8 are două antene în vârful capului și este format din doi cilindri, unul reprezentând capul, iar celălalt corpul. Are cercuri portocalii pe corp și doi ochi negri. BB8 stă pe o platformă portocalie.
Cred că BB8 este o jucărie amuzantă, mai ales că scoate diverse sunete și îmi pot da seama unde se află. Este o jucărie frumoasă pe care o am de mult timp și sunt bucuroasă că am primit-o.
Ziua Mondială a Dăruirii de Cărți
Autor: Sebastian Melnicenco
Clasa: a V-a B

Cărțile sunt unele dintre cele mai bune lucruri de pe Pământ. Ele reprezintă un refugiu, un colțișor de liniște într-o viață haotică, o șansă de a clarifica viața. Poate că nu toți le iubim așa cum ar merita-o, dar cu toții știm că ele nu se pot compara cu nimic. Nimic din ceea ce este existent în această lume nu se poate compara cu o carte bună.
Oamenii se schimbă, vin, pleacă. Cărțile? Cărțile sunt veșnice. Cărțile sunt ceea ce ne amintește că viața ar putea avea un sens. De câte ori nu v-ați pierdut într-o carte, sperând că nu să se mai termine? Pentru că dacă se termină, viața își recăpătă mersul, basmul se pierde, iar noi revenim la lumea reală cu problemele și neajunsurile ei.
14 februarie este Ziua Mondială a Dăruirii de Cărți. Această zi a apărut mai întâi în Marea Britanie, iar apoi s-a răspândit în întreaga lume. Se sărbătorește dăruind cărți oamenilor care nu pot avea, sau donând cărți bibliotecilor publice și școlilor. Această zi ne reamintește de iubirea și recunoștiința pe care toți ar trebui să o purtăm față de cărți.
O lume fără cărți ar fi ca o lume fără culoare!

Dragobetele 24 februarie – Obiceiuri și tradiții străvechi
Autor: David Busu, Clasa: a IV-a A
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale.
Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.
În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.
Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.
Superstiţii şi credinţe populare de Dragobete
În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase
Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.
Fetele tinere îşi pun busuioc sub pernă
În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.
Aventurile lui Joe în jocurile video
Autor: Toma Ciprian Preda, Clasa: a III-a A
Bună cititorule! Se pare că ai achiziționat această carte de la o librărie sau poate ai luat-o de la un prieten sau poate e a fratelui tău poate e a unei rude. Nu asta contează, contează că citești această carte. Această carte e despre ceva ce copiii din ziua de azi adoră. Bine, aproape toți copiii. Da, ai ghicit! Sunt jocurile video. În această carte e vorba de un copil, ca toți ceilalți, iubitor de jocuri video, pe nume Joe.
Poate vă întrebați cine e Joe?
Joe e un copil din Statele Unite care s-a mutat în România. Părinții lui au primit o ofertă de serviciu, iar el nu a avut de ales decât să meargă cu ei. Ca toți copiii care se mută, i-a fost foarte greu, dar după un timp s-a obișnuit. Joe avea nasul cam lung, ochi albaștri, purta de obicei o bluză de culoare verde deschis și numele lui complet era Joe Merom.
După cum am zis, Joe iubea jocurile video. El juca jocurile pe un computer. Pe el nu îl interesa pe ce se joacă, îl interesa doar să se joace ceva. Uneori el se juca prea mult și nu observa cum trece timpul. Lui Joe îi plăceau foarte mult jocurile survival (adică jocurile în care trebuie să supraviețuiești).
Nici măcar mama lui sau tatăl lui nu puteau să explice de ce îi plăceau atât de mult jocurile survival. Îi mai plăceau și jocurile Shooter (adică jocuri în care trebuie să tragi în diferite chestii). Nici despre jocurile Shooter nu poate explica nimeni. Ce contează e că el le iubea.
El juca aceste jocuri împreună de colegi lui, prietenii lui și chiar uneori cu alți oameni necunoscuți care se jucau și ei online.
Din nefericire pentru el, avea o limită de timp de jucat pe calculator la jocuri video de 2 ore pe zi, iar în zilele de școală nu avea voie să se joace, doar vineri când avea voie o oră la computer. El ar fi vrut să se joace nelimitat. Asta e tot ce pot să vă zic despre Joe Merom până acum. Vă garantez că o să aflați mai multe despre el pe parcursul următoarelor capitole!