Vă doriți ca fiul sau fiica dumneavoastră să se simtă bine în propria piele, să fie încurajat și să se poarte frumos? Pentru acest lucru, are nevoie de o lume emoțională sigură, luminoasă și stabilă!

Să ținem cont că există situații în care copilul dumneavoastră trăiește într-o atmosfera agitată, precum cea provocată de pandemia cu COVID-19, iar în aceste situații, momentele de revoltă nu ar trebui să reprezinte o problemă, dacă aplicați cu succes în educație limitele și toate celelalte principii explicate în ceea ce urmează.

📣📣Poate doriți ca fiul sau fiica dumneavoastră să se trezească mai devreme dimineața pentru a pleca la școală, să-și amintească să pună hainele murdare în coșul de rufe sau să nu mai țipe. Există numeroase moduri de a-l încuraja să vă asculte, dar toate pornesc de la o regulă de bază: răsplata e mai bună decât pedeapsa!

✔️Copilul se va scula mai repede pentru a pleca la școală, dacă îi promiteți orice fel de premiu pentru sfârșitul de săptămână, nu amenințându-l cu o pedeapsă, dacă nu se comportă cum trebuie.

🔑🔑🔑Încurajând copilul mai curând către succes decât spre eșec, veți obține rezultate mai bune! Este mult mai liniștitor să crești alături de părinți care doresc să te răsplătească pentru că ești cuminte, decât cu părinți care doresc să te pedepsească pentru că ești neascultător!

Uneori, instinctul vă spune că e mai bine să folosiți o răsplată decât o pedeapsă, dar nu doriți să vă răsplătiți copilul pentru o sarcină ușor de îndeplinit. De exemplu:

✔️Doriți să vă stimulați copilul să recunoască faptul că a greșit.

✔️ Doriți să vă încurajați copilul să facă un lucru pe care considerați că ar trebui să îl facă din proprie inițiativă, fără să i se ceară (ex.: să închidă televizorul, când este timpul).

În acest caz, vă gândiți la o mică pedeapsă și apoi o prezentați ca pe o eventuală răsplată, negând-o.  De exemplu:

🔑🔑 În loc să îi spuneți:” Dacă nu îmi spui adevărul, nu-ți mai dau bani de buzunar ”, îi spuneți: “Dacă ești cinstit și îmi spui adevărul, nu am să fac asta”.

Desigur, ați putea să-l pedepsiți pentru greșeala inițială; depinde ce a făcut.

🔑🔑În loc să-i spuneți: “Dacă nu închizi televizorul, nu te mai las să te uiți o săptămână”, îi spuneți: “Singura soluție este să nu te mai las să te uiți la televizor. Dar îți mai acord o săptămână. Dacă îți amintești să-l închizi de fiecare dată, n-o să te mai pedepsesc”.

Puteți urmări aici sfaturile Luciei Șireanu, psiholog Genesis College, pentru săptămâna viitoare. 

Cu drag,

Psiholog Lucia Șireanu