Dragi părinți și elevi,

În cazul în care ne vom desfășura în continuare activitatea online, acest lucru nu ne poate opri în a ne seta țeluri și în a ne urma scopul. Le propun elevilor noștri să se gândească la cum ar putea să își organizeze timpul liber, cel de după programul școlar, iar pentru acest lucru trebuie mai întâi să își identifice resursele „timpului” ca timp „al lor” şi să își dorească îmbunătăţirea (performanţa) acţiunilor lor.

Să ținem cont de fapul că lipsa unui management eficient al timpului, va conduce la stres şi la un randament şcolar scăzut, iar organizarea eficientă a timpului poate oferi:

  • o perspectivă mai bună asupra activităţilor şi priorităţilor zilnice;
  • noi oportunităţi şi avantaje în privinţa creativităţii;
  • posibilitatea de a înfrunta, reduce şi evita stresul;
  • mai mult timp liber;
  • şanse de a atinge scopurile propuse.

Știm că adesea timpul liber este valorificat pe baza unei alegeri simple, pe cât de comode, pe atât de dăunătoare: în fața calculatorului şi televizorului. Analizând comparativ ofertele de timp liber, elevii sunt atrași mai mult de activităţi sedentare, menite să aplatizeze emoţional şi să inhibe canalele clasice de comunicare interpersonală.

Așadar, sprijiniți-i pe copiii dumneavoastră să își folosească timpul liber într-un mod eficient, activ, cu multă mișcare și activitate în aer liber, limitând cât de mult se poate expunerea în fața dispozitivelor, acestea influențându-le într-un mod negativ memoria, concentrarea și somnul.

Cu drag,

Psiholog Lucia Șireanu