Ziua Națiunilor Unite a fost marcată în cadrul comunității noastre pe 21 octombrie, când a avut loc prima Conferință din acest an purtând marca Genesis College.

Evenimentul dedicat Zilei Națiunilor Unite, desfășurat pe parcursul întregii zile, a beneficiat de prezența a doi distinși invitați: Teodor Baconschi și Dumitru Borțun, reprezentanți de marcă ai intelectualității românești și membri ai Advisory Board Genesis College. Totodată, ni s-au alăturat reprezentați ai UN Youth România și ai Jandarmeriei Române, veterani ai teatrelor de operațiuni ale ONU.

Elogiu adus ONU și rolului diplomației

În prima sesiune de comunicări, „ONU ca parlament al umanității”, Teodor Baconschi a explicat care este structura și rolul ONU, dirijându-și argumentația din sensul opus și livrându-le celor care critică organizația un discurs pro-diplomație.

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi

Domnia sa a precizat că există în prezent foarte multă lume care are impresia că organizația nu are capacitatea de a opri conflictele internaționale, că celebrul drept de veto și de a opri o deliberare este folosist abuziv de către membrii permanenți, ceea ce paralizează uneori funcționarea organizației. Sau că sunt o mulțime de state dictatoriale, membre ale ONU, care nu fac decât să frâneze progresul democrației și al acestei organizații.

Dl. Baconschi a subliniat însă, că rolul diplomației este astăzi la fel de actual ca oricând: “Sunt voci care spun că diplomația occidentală este un perpetuum compromis. Există comentatori care asimilează și ideea de negociere diplomatică cu un defetism, cu renunțarea dinainte la orice fel pretenții. Și totuși, se cade să vă amintesc că negocierile sunt esențiale pentru menținerea stării de pace. Un exemplu elocvent este cel al finalului Războiului Rece, care a fost negociat pe cale diplomatică. Fără diplomație, anarhia internațională ar fi garantată. S-a văzut că politica forței este contraproductivă.“

Discursul s-a îndreptat apoi în zona dominației marilor puteri globale ale secolului XXI, SUA și China, iar dl. Baconschi a precizat că relațiile de putere s-au schimbat în contextual actual, iar “între cele două state există o interdependență economică uriașă, ele neputând trăi și funcționa una fără alta.“ Domnia sa a adăugat că trebuie să contribuim și noi, ca stat, cu soluții ingenioase la arhitectura unor noi relații, potrivite secolului în care trăim.

Elevii au adresat întrebări privind “rolul Rusiei în această ecuație a relației dintre SUA și China” sau despre “valorile ideologice ale Chinei de astăzi”. La final, dl. Baconschi le-a recomandat să folosească cele două săptămâni de vacanță pentru a citi cărți bune și a-și popula mintea cu activități care să-i ajute în dezvoltarea personală.

Despre importanța înțelegerii conceptului de libertate

În cea de-a doua sesiune de comunicări, „Viitorul marilor puteri: o deplasare dinspre Vest spre Est?”, Dumitru Borțun le-a vorbit elevilor despre universalitatea Declarației drepturilor omului, despre importanța înțelegerii și acceptării diferențelor dintre noi și despre concepte precum libertatea și patriotismul.

Dumitru Borțun

Dumitru Borțun

“Este universală sau nu Declarația Drepturilor Omului? Important este că marea parte a civilizațiilor europene sau de sorginte europeană sunt sub semnul acestei concepții, văd protecția individului ca valoare supremă a evoluției istorice. Un individ cu liber arbitru, responsabil, capabil să facă alegeri. Libertatea nu se confundă cu independența față de reguli. Libertatea mea se oprește acolo unde începe libertatea ta. Deci dacă nu ținem cont de semenii noștri, suntem niște brute, nu suntem oameni liberi,” a precizat domnia sa.

Dumitru Borțun a vorbit apoi despre poziția României între NATO și SUA, dar și în relație de Rusia, punctând diferențele dintre patriotism și nationalism:

“Patriotul este cel care face un lucru bun pentru nația lui. Patriotismul este un sistem de valori, care nu are legătură cu naționalismul. Compatriotul meu este și maghiarul, și neamțul, și evreul, și romul. Degeaba cânți imnul, mai plângi puțin, iar a doua zi semnezi licitații trucate. Patriotismul nu înseamnă să respingi globalizarea, ci să înțelegi că lumea a intrat într-o nouă epocă, să încerci să pricepi noile reguli ale jocului și “să dai gol” pentru România. Nu să zici că nu-ți place jocul și să te întorci la dacii liberi. Lumea nouă este a interdependenței la nivel economic, politic și cultural. De aici expresia Satul global, lansată de McLuhan acum 50 de ani. Noi trebuie să ne integrăm în UE pentru că globalizarea e ultimul stadiu al universalizării istoriei. Trebuie să încercăm să avem valori europene și să le respectăm. Doar când vom trece de la morala tranzacțională la cea contractualistă ne va fi mai bine. Dacă avem valori morale, suntem serioși, muncim, avem cultul lucrului bine făcut, al respectului pentru semeni, toate acestea se văd în jurul nostru. Iar dacă nu, iar se văd: gropi, garduri năruite, ulițe pline de praf și gunoaie.“

Atelierele MUN

Ateliere MUN

Ateliere MUN

Între cele două sesiuni de comunicări au avut loc câteva ateliere MUN, care au cuprins prezentări ale organizației UN Youth România, precum și poveștile de război ale unor jandarmi veterani din teatrele de operațiuni ale ONU, care i-au încântat pe elevi.

Președinta UN Youth România, Ioana Dospinescu, a detaliat modalitățile prin care participarea la acțiunile organizației au ajutat-o să se dezvolte pe plan personal și profesional, oportunitățile care i s-au ivit în cale și deschiderea pe care a cunoscut-o cu ajutorul UN Youth România. Ea a menționat care sunt principalele acțiuni și proiecte ale UN Youth România – Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), Tabăra de vară pe diplomație și altele, dar și cum decurge procesul de recrutare a noilor membri.

Totodată, ni s-au alăturat reprezentanți ai Jandarmeriei Române, veterani ai teatrelor de operațiuni ale ONU, care i-au purtat pe liceeni prin poveștile de război ale unor jandarmi veterani din teatrele de operațiuni ale ONU, aceștia retrăind pe viu secvențe cutremurătoare care au marcat și au influențat cursul unor întregi vieți.

 

Despre Teodor Baconschi:

Ambasador al României la Vatican, Lisabona şi Paris (apoi ministru de Externe, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012), reputat diplomat, om politic, eseist, scriitor și membru în Advisory Board Genesis College, Teodor Baconschi a obţinut Doctoratul în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne.

A publicat numeroase volume de eseuri (unele au fost traduse în franceză, italiană, portugheză şi maghiară). A fost director al Editurii Anastasia (1995–1996), apoi redactor-șef în TVR (emisiunea Viața spirituală, 1997). A fost distins cu Marea Cruce a Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, Cavaler al Ordinului de Merit (Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franța), Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România).

Despre Dumitru Borțun:

Doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, Dumitru Borțun predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”.

În 2009, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.

A publicat peste 130 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum şi al cărţilor „Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002)”, „Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012)”.