Cea de-a XV-a ediție a Conferințelor Genesis College a dat tonul săptămânii ce vestește Crăciunul! Liceenii noștri s-au întâlnit cu Teodor Baconschi, reputat diplomat, fost Ministru de Externe al României și membru în Advisory Board Genesis College, cu care au dialogat din perspectiva sa de teolog. Într-o lume secularizată, în care sensurile creștine ale sărbătorilor sunt estompate, iar prezența formelor fără fond se regăsește în metodele moderne de promovare a momentului Nașterii Domnului, subiectele de discuție au vizat ce anume sărbătorim de Crăciun, de la evenimentul fondator al erei noastre, până la campania Coca-Cola. Astfel, participanții au putut observa rolul modelator al experienței culturale, care explică modul în care societatea privește și analizează evenimentele curente.

În orice societate umană, sărbătorile au stat sub semnul sacralității. Acestea ne propun deschiderea spre o altă dimensiune, în care descoperim un timp sacru care dă sens vieții individuale și comunitare. Diferența dintre timpul sacru și timpul profan s-a estompat, însă dacă punem fiecare lucru la locul lui și nu supraestimăm rolul, nu e o problemă în coexistența promovărilor practicate de Coca-Cola și colindele clasice, cât timp nu uităm ce sărbătorim – persoana divino-umană, supranaturală a lui Iisus Hristos, care a deschis o altă eră a umanității și modul în care omul se privește pe sine. Spre exemplu, în anii ’30, înaintea erei televiziunii, a filmului color şi a revistelor color, apariţia reclamelor cu un Moş Crăciun în roşu şi alb, îndemnând publicul să consume Coca-Cola, a făcut ca, pentru mulţi americani, imaginea Moşului Crăciun cel modern să fie asociată cu celebra băutură răcoritoare. Cunoscuta firmă de băuturi a angajat un grafician care a schițat un Moș Crăciun în culorile ambalajului Coca-Cola, așa cum îl cunoaștem și astăzi.

Spiritul Crăciunului a fost deturnat de cunoscuta companie, iar puțini dintre noi mai ținem cont de valorile creștine, mai importantă fiind așteptarea cadourilor decât nașterea lui Iisus Hristos. Este important să nu reducem Crăciunul doar la supraconsum. În completare, liceenii au venit cu o serie de curiozități precum: cum este văzută sărbătoarea creștină de către celelalte religii sau care au fost schimburile culturale realizate între religii pentru a ajunge la serbarea din prezent. În final, invitatul a făcut trimitere la lecturarea cărții scrise a lui Charles Dickens, „Poveste de Crăciun”, și a îndemnat la o autenticitate mai mare când ne manifestăm în timpul sărbătorilor. După cum a evidențiat, religia și știința sunt complementare dacă știm din ce unghiuri să le abordăm.