Cu ocazia Zilei Toleranței, elevii liceului Genesis College au avut prilejul de a cunoaște câțiva dintre membrii organizației Invictus România, militari răniți în Afganistan și voluntari care și-au propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care li se cuvine celor răniţi în acţiuni militare.

În cadrul unei întâlniri online, acești eroi le-au vorbit elevilor despre motivațiile care i-au determinat să meargă înainte, să se bucure din nou de viață și să-și stabilească scopuri ambițioase pe care să le bifeze.

Au fost momente speciale și încărcate emoțional, adevărate lecții de viață despre ambiție, perseverență, motivație, încredere în sine și cultivarea toleranței față de sine și de ceilalți, care i-au impresionat pe liceeni.

Totul pornește de la noi – Alexandru Răzvan

Alexandru Răzvan este un învingător care reprezintă cu brio spiritul echipei Invictus. Exemplul pe care l-a oferit elevilor este cel personal – s-a ambiționat și a reușit să alerge pe distanța unui maraton, apoi s-a antrenat și mai mult, s-a autodepășit și a redus timpul de alergare sub patru ore.

„Totul pornește de la noi, de la unitate. Degeaba ai un grup unit, dacă niciun element nu este puternic. Așadar, înainte de a reuși să performăm într-un grup trebuie să ne depășim propriile bătălii. Trebuie să ne putem motiva, să ne stabilim niște priorități, să ne autodepășim. Este important să învățăm unii de la altii.”, le-a explicat Răzvan elevilor de la liceu.

Mi-am adus normalitatea înapoi – Eduard Mănăilă

Eugen Mănăila este un militar care a fost rănit în Afganistan. Recunoaște că nu a avut multe amintiri plăcute din acea perioadă, iar postoperator a întâmpinat multe dificultăți, atât fizice, cât și de adaptare la noua realitate.

„Mă deplasam greu, mă întrebam cum va fi viața mea în continuare, dacă mă voi chinui și plânge sau voi găsi o cale să ies din acea situație. Din fericire, am avut familia lângă mine, și mai mult, camarazi și prieteni nu doar din sistemul militar, ci și din cel civil. ”, a punctat el.

Referindu-se la toleranță, Eugen Mănăilă le-a explicat elevilor că „trebuie să ne acceptăm unii pe ceilalți, să ne uităm în oglindă și să înțelegem că cei de lângă noi sunt diferiți, dar niciodată greșiți.”

Ce l-a motivat pe el? A găsit o zonă de speranță, printre multe alte zone întunecate, iar după câțiva ani a devenit campion național la power lifting. „Mi-am adus normalitatea înapoi.”, adaugă el.

În prezent, Eduard are în palmares două titluri de campion național la power lifting, așa că poate fi o sursă de inspirație pentru oricine, nu doar prin depășirea remarcabilă a unui eveniment negativ, ci și datorită consistenței și tenacității cu care și-a urmărit și atins scopuri tot mai înalte.

Am un supererou al meu, care sunt tot eu – Marius Cănuci

Marius Cănuci este un alt militar român, rănit de două ori în Afganistan. La vârsta de 27 de ani, când alți tineri se bucură de tot ce are viața mai bun de oferit, Marius se străduia să găsească în el resursele necesare pentru a trece peste trauma războiului.

„Motivarea am găsit-o și în interiorul meu, am învățat să mă proiectez în viitor și să am un supererou al meu, care sunt tot eu, iar după ce îmi ating un anumit scop, să îmi setez un altul”, a spus el, explicându-le elevilor despre importanța și puterea cuvintelor, dialogul cu cei din jur și nevoia de a folosi limbajul ca încurajare, nu ca armă care ar putea răni.

Reprezentanții Invictus au demonstrat că eroii sunt printre noi, trebuie doar să-i căutăm și să le oferim respectul cuvenit. Puterea exemplului poate fi cea mai sigură formă de educație, pentru că ne inspiră să fim mereu mai buni.