Modelul Kipinä

Modelul Kipinä

Începând cu anul 2021, Grădinița Genesis s-a alăturat reputatei rețele internaționale Kipinä Kids, care promovează un model educațional ce folosește pedagogia finlandeză pentru învățare și pentru a-i pregăti pe copii, în vederea accesului în orice sistem școlar. 

Kipinä înseamnă inovație în educație și își propune să aducă bucurie, dragoste și plăcere în procesul învățării prin sistemul de predare finlandez îmbunătățit, care echilibrează jocul cu învățarea ghidată. Astfel, copiii vor fi pregătiți să se adapteze cu ușurință la școală, accesând orice sistem educațional dorit, după finalizarea anilor de grădiniță.

Am adăugat și integrat la programul nostru existent filosofia Kipinä. Ne-am dorit să îmbunătățim programul nostru pentru preșcolari, prin asimilarea curriculumului finlandez îmbunătățit.

Modelul de educație finlandeză
într-o abordare globală

Inspirată din sistemul de educație finlandeză, abordarea Kipinä este una îmbunătățită și adaptată contextului global, astfel încât poate fi aplicată în orice țară din lume. Noutatea pe care Kipinä o aduce este aceea a jocului ghidat, în cadrul căruia educatorul intervine pentru a susține procesul de învățare, însă contribuția lui este limitată, copilul fiind cel care descoperă, prin acțiunile sale. 

Învățarea concentrată este, de asemenea, un element de noutate introdus de Kipinä, și ajută copiii să învețe într-un ritm mai rapid, îmbunătățindu-le, în același timp, performanțele. 

Un alt aspect deosebit de important al filosofiei Kipinä este acela al respectării ritmului individual de învățare al fiecărui copil. Astfel, educatorii se asigură, de fiecare dată, că fiecare copil a înțeles și știe să folosească ceea ce a fost predat, înainte de a trece la următoarea lecție. 

Prin utilizarea modelului Gradual Release of Responsibility (GRR), educatorii Kipinä interacționează și ghidează continuu copiii, pentru a-i ajuta să depășească orice obstacol întâlnit în procesul de învățare, indiferent de vârstă. În același timp, folosirea acestui model le oferă copiilor și șansa de a-și cultiva independența și încrederea în sine, atribute deosebit de importante în evoluția lor ulterioară. 

Direcțiile de dezvoltare
Kipinä

Programul educațional Kipinä, atent studiat, a fost conceput pentru a îmbina învățarea bazată pe joc, cu rezultate structurate, oferindu-le copiilor un avantaj competitiv. Programul cuprinde 6 direcții de dezvoltare și inovare concentrându-se pe: dezvoltarea emoțională, socială, cognitivă și fizică a fiecărui copil.

Activitățile din Dezvoltarea Cognitivă prin Explorare și Joc

Jocul și explorarea oferă un suport de sprijin pentru dezvoltarea abilităților de literație, abilităților matematice, precum și pentru valorificarea curiozităților și exuberanței copiilor față de lumea înconjurătoare. Perioada preșcolară nu este doar o etapă de creștere fizică, ci și o perioadă de dezvoltare mentală remarcabilă.

Relaționare și dezvoltarea caracterului

Pe lângă sprijinul academic, programul educațional de la Grădinița Genesis Kipinä se concentrează pe dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor și încurajează dezvoltarea unor relații pozitive cu ceilalți; urmăreşte formarea şi exersarea abilităţilor socio-afective, cunoaşterea de sine şi cunoaşterea celorlalţi, autoreglarea emoţională, comunicarea asertivă. Programul de dezvoltare psiho-emoțională se desfășoară în team teaching cu psihologul grădiniței.

Competențe numerice

Copiii au nevoie de abilități matematice pentru a rezolva probleme, pentru a înțelege timpul, numerele, modelele și formele. Copiii care învață la Grădinița Genesis Kipinä dezvoltă încrederea de a lua decizii, în toate aspectele vieții lor de zi cu zi, prin capacitatea de a evalua critic și de a reflecta asupra informațiilor cantitative.
Dezvoltarea abilități matematice va permite copiilor să exploreze mai profund lumea prin gândirea logico-matematică, odată cu începerea grădiniței.

Dezvoltarea fizică și importanța conștientizării sănătății

Concentrarea asupra activității fizice și a dezvoltării sănătății, integrată în elementele promovate de Kipinä, susține dezvoltarea cognitivă, fizică și conduce la performanțe academice ridicate. Studiile curente asupra creierului copiilor arată că activitatea fizică și un stil de viață sănătos îi face pe aceștia mai fericiți și capabili să avanseze mai repede decât cei care au un stil de viață nesănătos și sedentar și conduce la înregistrarea performanțelor academice ridicate. Încurajăm activitățile zilnice sportive și de mișcare în aer liber sau în spațiile special amenajate.

Conștientizarea Culturală și Diversitatea

Kipinä oferă un mediu incluziv care celebrează unicitatea fiecărui copil. Copiii sunt încurajați să dezvolte o înțelegere profundă a culturii din care aparțin, iar în același timp să aprecieze și să accepte diversitatea celorlalte culturi. Copiii vor deveni cetățeni responsabili din punct de vedere social și își vor însuși practici echitabile și democratice care le vor dezvolta identitatea culturală.

Alfabetizare, comunicare și limbaj

Kipinä oferă un mediu incluziv care celebrează unicitatea fiecărui copil. Copiii sunt încurajați să dezvolte o înțelegere profundă a culturii din care aparțin, iar în același timp să aprecieze și să accepte diversitatea celorlalte culturi. Copiii vor deveni cetățeni responsabili din punct de vedere social și își vor însuși practici echitabile și democratice care le vor dezvolta identitatea culturală.

Pregătirea
educatorilor Kipinä

Pentru a îndeplini toate standardele Kipinäcadrele didactice din grădinițele unde este adoptat programul urmează cursurile de pregătire la HAMK Häme University of Applied Sciences, fiind astfel certificate pentru a oferi cea mai bună îngrijire și educație timpurie. Pregătirea se face în condiții speciale, în cadrul unui program special dezvoltat de către profesorii universității partenere, astfel încât să poată fi aplicat în contextele din afara spațiului educațional finlandez.

Spațiile Grădiniței
Genesis Kipinä

Grădinița este amenajată conform standardelor Kipinä, astfel copiii își desfășoară activitatea într-un mediu plin de inspirație, aerisit și ordonat, care, potrivit cercetărilor în domeniu, îi ajută să se concentreze și să se bucure de experiența învățării. În fiecare clasă există un perete vopsit în verde, pentru a stimula creativitatea celor mici.Sălile de clasă sunt, la rândul lor, aerisite și spațioase, fiecare clasă având ferestre mari, care permit intrarea luminii și fiind dotate cu jaluzele care permit ajustarea nivelului de lumină pentru asigurarea confortului optim în timpul programului de somn.  

De asemenea, copiii au la dispoziție spații educaționale unice, zone interactive și de explorare, de învățare prin descoperire și de exersare a abilităților sociale:

  • Music & Reading Room – sală special amenajată, cu mobilier din lemn masiv de stejar, inovatoare, cu instrumente muzicale și peste 1 900 de cărți în limba română și limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană;
  • Imaginarium –  spațiu care stimulează imaginația și creativitatea copiilor, prin jocuri de rol diverse și interesante. Tot ce este în Imaginarium stârnește imaginația copiilor. Scena multifuncțională, accesoriile diverse, costumele, bucătăria, magazinul, casa păpușilor –  toate îi așteaptă pe copii să intre în lumea imaginației și a creativității.
 
  • Indoor play – special conceput pentru buna dispoziție și relaxarea celor mici, venind în completarea dezvoltării motricității grosiere și a abilităților sociale. 
  • Outdoor play – spațiul de joacă în aer liber, foarte îndrăgit de copii, este împrejmuit și securizat, oferindu-le celor mici spațiul de care au nevoie pentru a se juca liber, învățând totodată să fie prietenoși cu natura;
  • Friendship City – oraș în aer liber, o reprezentare a comunității în care trăiesc cei mici, identic cu acțiunile din viața reală și transpus în lumea jocurilor, copiii putând explora orășelul construit pe dimensiunea lor.
  • EcoGarden – grădina în care cei mici îngrijesc plante aromatice (mentă, busuioc, salvie etc.), pe care le vor putea folosi în bucătăria noastră, dar și plante variate.
  • Sensory Play – momentele de joc și joacă la zonele senzoriale, cum ar fi bucătăria cu noroi și nisiparul, stimulează curiozitatea naturală a copiilor și dezvoltă abilitățile de viață practică, pe măsură ce își descoperă lumea.
  • Spațiile verzi – spații special amenajate pentru desfășurarea activităților în aer liber, aproape de natură. 
  •  

Kipinä promovează un stil de viață sănătos, care include, în afara unei alimentații sănătoase, multe activități și jocuri în aer liber, ceea ce le dă copiilor oportunitatea de a primi doza zilnică de vitamina D. Tocmai din acest motiv, spațiile speciale din exterior sunt folosite nu doar pentru joacă, ci și pentru lecții și activități de învățare desfășurate în aer liber.

Aplicația Kipinä Parents

Un alt pilon deosebit de important al filosofiei Kipinä este relația strânsă dintre părinți și grădiniță, astfel încât copilul să se bucure de aceeași susținere, încurajare, grijă și confort atât acasă cât și la grădiniță. 

Prin intermediul Aplicației Kipinä Parent părinții primesc informații actualizate ale progresului copilului cu privire la dezvoltarea abilităților, dar și fotografii, videoclipuri și informații despre activitățile sale, ceea ce asigură posibilitatea unei strânse colaborări în vederea atingerii obiectivului comun – starea de bine a copilului.