Să luăm scenariul următor: ai o afacere mică, un start-up pornit cu multă pasiune și vrei să te dezvolți. Cum poți obține finanțare de la un fond de investiții sau de la o bancă, care sunt variantele potrivite, ce presupune creditarea pentru businessul tău? Și ce se întâmplă dacă îți propui să investești la bursă sau dacă intenționezi să-ți listezi compania?

Școala de antreprenori Genesis a găzduit miercuri, 10 noiembrie, o întâlnire cu invitați de renume – Cristian Hostiuc, Directorul Editorial al publicației Ziarul Financiar și Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fondurilor de Investiții din România (AAF), care le-au oferit elevilor o imagine de ansamblu asupra modalităților de finanțare ale afacerilor și le-au explicat care sunt mecanismele de funcționare ale burselor de valori.

Horia Gustă este unul dintre cel mai longevivi manageri ai unui administrator de fonduri mutuale din țară. S-a aflat la cârma Certinvest din 2010 până în acest an, când a preluat funcția de Președinte al AAF.

„Banii nu se obțin ușor”, a explicat el. „Niciun acționar al unui fond de investiții nu se va implica în compania voastră dacă nu îi veți prezenta un business plan bine pus la punct. Va trebui să demonstrați foarte clar cum veți crește cifra de afaceri și profitul. Dacă nu va exista această premisă a profitului într-un anumit interval de timp, nu veți reuși să atrageți bani. Dar mai există o variantă: nu toată lumea promite profit în primii ani. Nu doar profitul poate atrage investiții, ci și posibilitatea de a crește afacerea. Atrageți banii cu ceea ce sunteți și cum arătați astăzi ca business, acționariat, conducere, și cu ceea ce vă propuneți să faceți, acolo este cheia.”, a punctat Horia Gustă.

Cristian Hostiuc a oferit o lecție despre ceea ce se întâmplă în spatele acțiunilor de la bursă și a dat exemplul UiPath, furnizorul de software pornit de doi ingineri IT într-un apartament de bloc din București. Compania este evaluată în prezent la 35 miliard $ și este listată la Bursa de Valori din New York.

„Unul dintre fondatori, Daniel Dines, a crezut atât de mult în ideea lui, încât timp de zece ani a mâncat covrigi.”, a explicat Cristian Hostiuc, adăugând că valoarea unei idei poate fi la fel de importantă ca și un business plan închegat, cu proiecții de profit clar conturate.

„Fie că vorbim de Tesla, Apple, Google, până la urmă ele reprezintă niște idei de business. Oricare dintre voi poate avea o idee în care creadă atât de mult, încât o puneți la bătaie. Așa a făcut Bill Gates în anii 80-90 când s-a listat la bursă: și-a dorit ca pe fiecare birou să existe un calculator cu un sistem de operare Windows. La început nu avea bani, așa că își plătea angajații în acțiuni la Microsoft. Nimeni nu știa atunci dacă acestea vor avea vreodată valoare.”, a mai spus Cristian Hostiuc.

La final, Horia Gustă le-a propus elevilor câteva exerciții de investiții și le-a explicat de ce acestea sunt mai atractive decât cele de economisire. „Dacă părinții, pe tot parcursul celor 18 ani, ar pune de-o parte alocația copiilor într-un fond de investiții listat pe Bursa de Valori din România, ar obține la final în jur de 45.000 euro.”, a concluzionat el.

Școala de Antreprenori Genesis continuă în fiecare miercuri, cu alți invitați care vor împărtăși din experiența lor profesională.