Voluntariat pentru un mediu sănătos

Elevii Genesis College au reîmpădurit cu puiet de brad
Parcul Natural Putna-Vrancea

Liceul Teoretic „Genesis College” din Capitală, în parteneriat cu asociația cultural-sportivă Aiki-Budo România, Parcul Natural Putna-Vrancea și Primăria comunei Tulnici, a dat startul unui amplu proiect de voluntariat pentru protecția mediului înconjurător.

Sunt foarte impresionat de modul în care Genesis College și asociația Aiki-Budo România s-au implicat în aceste proiecte frumoase aici la noi. Toată comunitatea noastră privește cu admirație și respect modul în care elevii aleg să contribuie la un mediu înconjurător mai sustenabil și apreciem impulsul semnificativ adus economiei locale. Aceste acțiuni complexe de voluntariat ne dau speranțe pentru viitorul comunității noastre și pentru apropierea continuă a copiilor față de protejarea naturii. Vom sprijini acest tip de proiecte cu tot dragul de fiecare dată”, a declarat Aurel Boțu, primarul comunei Tulnici.

Astfel, peste 40 de elevi ai Genesis College s-au implicat ca voluntari în proiectul de reîmpădurire a Parcului Natural Putna-Vrancea și au contribuit la sădirea a 1300 de puieți de brad, în perioada 3-18 aprilie.

„Proiectul, din postura de voluntar, mi s-a părut că este foarte interactiv pentru noi, învățându-ne cu munca și responsabilitățile de mici. Am ales să mă implic în acest proiect pentru că îmi place natura și îmi doresc să am un impact real asupra mediului înconjurător. Acest tip de proiect este necesar în toată lumea, pentru a dezvolta o societate mai bună”, a spus Andrei Ioniță, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Genesis College”.

Genesis College este școală autorizată IB (International Baccalaureate), o organizație care numără, până în prezent, peste 2.450 de școli acreditate în peste 150 de țări. Proiectul de voluntariat face parte din seria de evenimente Service as Action, o componentă esențială a programului MYP (Middle Years Programme) IB, dezvoltat și implementat pentru elevii claselor a V-a – a X-a.

Prin intermediul programelor Service as Action, elevii Genesis College sunt implicați în activități ce vin în sprijinul comunității și în diferite proiecte caritabile, pentru dezvoltarea empatiei acestora și creșterea responsabilității sociale.

O experiență reușită de tipul Service as Action se petrece în momentul în care elevii înțeleg nevoile altora într-o comunitate și există interacțiune constantă între ei și beneficiari. Mă bucur că am ocazia să dezvolt împreună cu copiii acest program care capătă contur cu fiecare nouă acțiune. Pe parcursul celor 6 ani de studiu MYP, elevii inițiază proiecte sau activități originale de voluntariat sau aleg să se implice în proiectele pe care școala noastră le pune la dispoziție, așa cum sunt proiectele de anul acesta: cel de reîmpădurire cu puiet de brad în Parcul Natural Putna-Vrancea sau cel de repopulare cu păstrăv a apelor din aceeași arie protejată”, a spus Ioana Mîndruț, MYP Coordinator în cadrul Liceului Teoretic „Genesis College”.

Inițiativa a fost organizată respectând îndeaproape măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19. Puietul de brad a fost asigurat de Romsilva – Administrația Parcului Natural Putna-Vrancea, personalul silvic coordonând acțiunea de reîmpădurire, sub conducerea domnului director inginer Ion Militaru.

Pe parcursul proiectului, elevii s-au bucurat și de activități educative practice, prin participarea efectivă la pregătirea meselor, arta fotografică, delicii culinare, muzică, natură și tehnologie, întreținerea cabanelor sub supravegherea instructorilor și dezbateri la foc de tabără.

Despre Genesis College:

Povestea Genesis a început în anul 2000, odată cu deschiderea unei grădinițe care să le ofere copiilor o educație timpurie de cea mai bună calitate, să le dezvolte abilitățile într-un climat sigur și să le deschidă calea pentru următoarele etape de învățare.

În prezent, campusul Genesis College este acreditat pentru toate ciclurile de învățământ, de la cel preșcolar la cel gimnazial și, din 2019, și-a extins oferta educațională pentru nivelul liceal.

În 2018, Genesis College a aderat la Organizația The International Baccalaureate®, care oferă, de 50 de ani, programe de educație internaționale pentru mai mult de un milion de elevi din 146 de țări, inclusiv România.

În 2020, Școala Genesis a devenit oficial școală autorizată a programului internațional IB (International Baccalaureate) la nivel primar (PYP – Primary Years Programme) și gimnazial (MYP – Middle Years Programme), un program flexibil, ce pune accent pe învăţarea centrată pe elev, concentrându-se pe nevoile sociale, emoţionale și academice ale copiilor.

Liceul Teoretic “Genesis College” este școală candidată pentru Diploma Programme, un program în limba engleză, derulat în ultimii doi ani de liceu. A avea o diplomă de bacalaureat internațional înseamnă a-ți fi recunoscute studiile de aproape toate universitățile din lume.

400 de copii învață, explorează, comunică și cooperează la Genesis College, într-un climat emoțional securizant, în care sunt încurajați să se autodescopere, să își stabilească obiective înalte și să le urmeze cu pasiune.

Genesis College este prima școală din România cu o digitalizare completă 1:1, adică toți elevii, începând de la clasa pregătitoare, până la cei de liceu, au Chromebook-uri, pe care își desfășoară activitatea. Astfel, lecțiile au devenit mai distractive și mai interactive, iar elevii au acces instant la toate informațiile prezentate la ore și la activitățile propuse, dar și la notele obținute în urma evaluărilor.