Cu entuziasm, joi, 20 mai, am continuat seria specială de conferințe!
În cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Conferințelor Genesis College, Dragoș Pârcălabu, directorul Liceului Genesis College, profesor de istorie, a moderat și a explorat îndeaproape alături de invitatul nostru special, Dumitru Borțun, profesor universitar, președintele juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice și membru în Advisory Board Genesis College, tema „Educația omenescului”.
Educația omenescului poate fi considerată o artă pe care fiecare dintre noi o cultivăm și dezvoltăm, cu fiecare experiență nouă. Prin intermediul interacțiunilor interumane, descoperim și exersăm modurile prin care să ajutăm și să cooperăm cu cei din jur. Printr-o educație bazată pe valori autentice și centrată pe copil, viitorul om al societății, se pot crea punțile prin care părinții pot explora cu adevărat felul de a fi al acestora, psihologia și îi pot înțelege îndeaproape. Omenescul presupune nevoia de conectare, de învățare, de recunoaștere și de dăruire.
Există câteva nevoi fundamentale ale unei minți și ale unui suflet de copil, care pot fi educate pentru a deveni un om împlinit: nevoia de a da un sens vieții, de mirare și întrebare, de încercare și eșec, de identitate, de cultură, de joc și de comunicare. Aceste nevoi și idealuri mereu conduc înspre nevoia de omenesc și omenie, iar alături de Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA și membru în Advisory Board Genesis College, am parcurs modurile în care le putem cultiva în acord cu propriile valori.
După cum explica prof. Univ. Borțun, educarea omenescului reprezintă una dintre sarcinile fiecărei generaţii. Aşa cum spunea Karl Popper, fiecare generație poate conferi un sens istoriei, prin formularea propriilor sale scopuri. Alegerea scopurilor nu poate fi dictată nici de natură, nici de un presupus „sens al istoriei”; ea poate fi făcută de noi înşine, ca fiinţe responsabile.
Astfel, am aflat că „Orice om complet are și un proiect de dezvoltare personală. Există o carte scrisă de către un psiholog foarte bun, Cătălin Mamali, care acum este director de cercetare la o mare universitate nord-americană, iar lucrarea sa se numește „Balanță motivațională și co-evoluție”. Ideea importantă de menționat este că atunci când două părți intră în relație să aibă același nivel de motivație, să vrea la fel de mult să iasă bine, să coopereze, să termine proiectul, să ajungă la rezultatul dorit. Dacă aceste aspecte se întâmplă, are loc o creștere împreună. Părinții se vor înțelege cu copiii în momentul în care vor evolua în același timp cu ei.”
În același timp, am descoperit și am discutat despre meseria de părinte, precum și ce înseamnă să fii părinte bun și cum putem deveni mai buni pentru copiii noștri: „Este foarte important să ne asumăm acest rol prin procesul continuu de învățare. Nu există universități pentru părinți și nu există școli profesionale pentru părinți, iar copilul va fi mereu rezultatul vectorial al celor două dimensiuni: familia și școala. Dacă relația dintre familie și școală va fi slabă, produsul vectorial va fi sub așteptări. În schimb, dacă relația este bună, copilul se va putea dezvolta armonios și își va putea explora abilitățile la adevăratul potențial.”
În final, alături de invitatul nostru, am conturat o imagine de ansamblu a conceptului de omenie și acesta ne-a transmis un mesaj special de încheiere pentru comunitatea Genesis College:
„Se schimbă lumea în epoca vitezei, iar noi am intrat în epoca accelerării. Liceul Teoretic Genesis College este format dintr-un colectiv extraordinar și sunteți un sâmbure de viitor. Sunteți orientați și formați elevii pentru viitor. În momentul în care ați introdus în programă materiile de gândire critică, argumentare și comunicare, acestea țin exact de viitor. Omul viitor va trebui să aibă aceste abilități personale. Cei care termină în școlile clasice nu le vor avea. Continuați să învățați, să vă perfecționați, ați făcut o treabă minunată până acum. Ați reușit să construiți un hub orientat spre cele mai actuale noutăți. Sunteți un hub al viitorului.”
Vă invităm să vizionați dialogul interesant al conferinței la următoarele link-uri, în cadrul rețelelor sociale Facebook sau Youtube:
Între timp, vă invităm să urmăriți edițiile speciale ale conferințelor pe care le pregătim în luna mai și iunie – https://genesis.ro/va-invitam-la-editiile-speciale-conferintele-genesis/