Joi, 25 martie, începând cu ora 13:30, a fost scris cel de-al treilea capitol din „Biblioteca Live”, seria noastră de proiecte prin care lectura provoacă publicul să descopere din alt unghi lumea cărților!

În cadrul celei de-a treia ediții, cartea personaj propusă este „Fahrenheit 451”, scrisă de către Ray Bradbury, iar Dragoș Pârcălabu, profesor de istorie, alături de invitata specială, au analizat îndeaproape, modul în care acțiunea se desfășoară într-o lume lipsită de conștientizarea procesului cauză-efect. O poveste tulburătoare şi poetică, „Fahrenheit 451” este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor.
Dezbaterea a căpătat o altă dimensiune și perspectivă, deoarece s-a alăturat eleva noastră din clasa a X-a B, Ruxanda Rusu, care a prezentat proiectul special pe care îl dezvoltă pas cu pas. Proiectul Novel Bunch este un club online de lectură organizat de liceeni, pentru liceeni. Totul a început de la o simplă idee fugitivă care a devenit o întâlnire ce se petrece la sfârșitul fiecărei luni, o întâlnire în care pasionații de lectură se încurajează să descopere un întreg univers printre paginile cărților, după cum ne explică și Ruxanda: Consider că lectura este o deschizătoare de căi. Ne lasă să visăm, să învățăm și să simțim pe bunul nostru plac în intimitatea gândurilor noastre. Încă din adolescență, suntem introduși marilor scriitori ai literaturii mondiale care ne ajută să ne formăm gusturile și să ne dezvoltăm atât pe plan academic, cât și personal. Până la urmă, ce poate fi mai captivant decât o carte bună?”
Vă invităm să vizionați înregistrarea conferinței accesând următorul link:
Biblioteca Live reprezintă un proiect online, bilunar, care este transmis în direct prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Youtube, în care literatura devine personajul principal al dezbaterilor alături de invitați speciali. În prezent, în era digitală există nenumărate metode de a promova și prezenta o carte, însă proiectul își propune să facă cunoștință publicului cu cărțile într-un mod personal și individualizat, bazat pe un dialog în timp real, prin care se construiesc punți între minți, gânduri și idei.
Astfel, în urma prezentărilor informale ale cărții alese, susținute de către moderatori, ideile vor fi dezbătute în cadrul următorului eveniment, alături de un invitat surpriză.