Eleva clasei a X-a A, Amalia-Ioana Urăști-Radu a fost selectată în lista finaliștilor concursului de recenzii de carte organizat de către Asociația Vis-à-vis (http://www.asociatiavisavis.ro/) în cadrul proiectului cultural „Școala de Lectură Lege et Impera”.

Prin acest proiect, în perioada februarie – iunie, Genesis College, alături de Asociația Vis-à-vis,  pornește activitățile și campania de promovare a lecturii. Astfel, ne propunem să construim un spațiu de întâlnire și dialog despre plăcerea literaturii, joc și reflectare, prin care să contribuim și să stimulăm, mai ales, descoperirea de sine, prin relația cu celălalt: personaj ficțional, coleg de clasă sau lector.

Programul și calendarul activităților includ o serie de ateliere și acțiuni atent dezvoltate de către specialiști ai asociației și parteneri, sub coordonarea Adrianei Mocca (actriță, manager cultural „Școala de lectură Lege et Impera” și director Asociația Vis-à-vis). Printre acestea se numără sesiuni de lecturi online cu Adriana Mocca, sesiuni de întâlniri cu traducătorii și vizionarea gratuită online a spectacolelor „O scrisoare pierdută” ,de la Teatrul de Comedie și „La țigănci”, de la compania independentă UnTeatru București. Mai multe detalii, aici.

Recenzia elevei noastre o puteți lectura mai jos și pe pagina oficială de Facebook a proiectului:

Amalia-Ioana Urăști-Radu, clasa a X-a A, prof. Valentina Dima, recenzie a cărții „Mândrie și prejudecată”, scrisă de către Jane Austen:

„Mândrie și prejudecată” este a doua carte scrisă de faimoasa autoare Jane Austen. Un roman de dragoste, clasic, fiind cunoscut și apreciat de toți pasionații de lectură. Acțiunea romanului se petrece în Anglia rurală la începutul secolului al XIX-lea și urmărește destinul familiei Bennet, care include cinci surori foarte diferite. Doamna Bennet este nerăbdătoare să-și vadă toate fiicele căsătorite. La un bal, bogatul și nou-venit Charles Bingley se interesează imediat de fiica cea mare Bennet, frumoasa și timida Jane. Întâlnirea dintre prietenul său Darcy și Elizabeth este mai puțin cordială. William Collins, verisorul domnului Bennet, sosește ulterior, sperând să se căsătorească cu a doua soră Bennet. Cu toate acestea, Elizabeth îi refuză oferta de căsătorie, iar el se angajează într-o relație, în schimb cu prietena ei Charlotte Lucas. În acest timp, Elizabeth îl întâlnește pe fermecătorul George Wickham, un ofițer militar.

După ce Bingley pleacă brusc spre Londra, antipatia lui Elizabeth față de Darcy crește pe măsură ce devine convinsă că el descurajează relația lui Bingley cu Jane. Cu toate acestea, Darcy a devenit din ce în ce mai iubită de Elizabeth,care îi admiră inteligența și vitalitatea. În timp ce o vizitează pe Charlotte, acum căsătorită, Elizabeth îl vede pe Darcy, care își mărturisește dragostea pentru ea și îi propune căsătoria. Elizabeth, surprinsă, îi refuză oferta și, când Darcy cere o explicație, îl acuză că i-a despărțit pe Jane și Bingley. Ulterior, Darcy îi scrie lui Elizabeth o scrisoare în care explică faptul că a separat cuplul în mare măsură pentru că nu credea că Jane îi întoarse afecțiunea lui Bingley. El dezvăluie, de asemenea, că Wickham, după ce și-a risipit moștenirea, a încercat să se căsătorească cu sora lui Darcy, pe atunci în vârstă de 15 ani, în încercarea de a dobândi averea ei. Cu aceste dezvăluiri, Elizabeth începe să-l vadă pe Darcy într-o nouă lumină.
La scurt timp după aceea, cea mai tânără soră Bennet, Lydia, fuge cu Wickham. Când Lizzie îi spune lui Darcy, el îl convinge pe Wickham să se căsătorească cu Lydia, oferindu-i bani. În ciuda încercării lui Darcy de a păstra secretă intervenția sa, Elizabeth află despre acțiunile sale. La încurajarea lui Darcy, Bingley se întoarce ulterior, iar el și Jane se angajează. În cele din urmă, Darcy îi propune din nou Elizabeth, care de data aceasta acceptă.
Titlul are legătură cu cele două personaje principale- mândria domnului Darcy ciocnindu-se de prejudecățile lui Elizabeth, în special atunci când dorește să o ceară în căsătorie prima dată, după ce i-a jignit familia. Cele patru personaje în jurul cărora se petrece acțiunea (Jane, Elizabeth, Darcy si Bingley) și relațiile acestora, sunt prezentate în antiteză. La primul bal, Domnul Bingley dansează de două ori cu Jane, acest fapt dând deja semn la momentul respectiv respectivă că este interesat de ea, discutând liber și respectuos cu toata familia lui Jane. În schimb, relația lui Elizabeth și a lui Darcy evoluează mai încet, aceștia trebuind sa treacă printr-o serie de obstacole ale ale mentalității societății de atunci pentru a realiza cât de mult țin de fapt unul la altul. Indiferent de diferențele de personalitate, Darcy si Bingley au o prietenie aparte, domnul Darcy creându-și o mască dură ca să-și încurajeze prietenul când avea emoții înainte de a o cere pe Jane în căsătorie.
Plin de întâmplări care te fac să dai paginile continuu pentru a afla ce se întâmplă și o poveste care mi-a lăsat o impresie profundă asupra perspectivei în legătură cu societatea și cu dragostea, dar și cu privire la conturarea unui personaj feminin independent, romanul „Mândrie și Prejudecată” e mereu ales din biblioteca mea atunci când doresc să-mi ocup timpul liber cu o carte alături de o cană de ceai.”